Image-Description
Comisia de la Veneția: Situațiile critice din justiție pot justifica soluții radicale, cum ar fi verificarea judecătorilor
Social 13 octombrie 2019, 13:11 | 1286

Comisia de la Veneția consideră că situațiile critice în sfera judiciară – nivelul înalt al corupției, de exemplu – pot justifica soluții radicale, cum ar fi inițierea unui proces de verificare a judecătorilor actuali. Aceasta este opinia preliminară expusă de Comisia de la Veneția asupra proiectului de lege privind reformarea Curții Supreme de Justiție și a organelor Procuraturii din Republica Moldova.

Experții recomandă ca judecătorii și procurorii care nu trec evaluarea integrității, să nu fie menținuți în sistem - prin transfer într-o instanță inferioară, ci supuși măsurilor disciplinare, și demiși, dacă este cazul.

„Recomandările formulate ne sunt utile pentru îmbunătățirea proiectului, la care vom lucra în urmatoarele săptămâni. Am convenit că vom prezenta un proiect final, și Comisia se va expune la rândul său printr-o opinie final”, a declarat ministrul Justiției, Olesea Stamate.

Printre alte recomandări se numără asigurarea unul apel efectiv într-o instanță judiciară, precum şi asigurarea independenței și integrității membrilor comisiei de evaluare extraordinară. Se mai recomandă claritate la criteriile de evaluare.

Totodată, Comisia s-a pronunțat ferm cu privire la iniţiativa de revocare a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, invocând faptul că mandatul acestora trebuie respectat şi că o revocare nu poate avea loc în baza pierderii încrederii judecătorilor. O altă menţiune a Comisiei de la Veneţia ţine de examinarea oportunităţii evaluării membrilor CSM, la începutul exerciţiului de evaluare.

Opinia finală urmează a fi adoptată la următoarea sesiune, în decembrie 2019.

Opinia ta contează. Comentează!