Image-Description
Găgăuzia planifică sărbători de amploare, la 25 de ani de când a obținut autonomia
Politic 17 noiembrie 2019, 09:48 | 2204

Adunarea Populară (legislativul regional - n.red.) de la Comrat a convocat la sfârșitul acestei săptămâni prima ședință a unei comisii care organizează manifestații pentru a sărbători 25 de ani de la adoptarea legii care a oferit statut special de autonomie Găgăuziei, în cadrul Republicii Moldova.

Participanţii la şedinţă au discutat lista evenimentelor, invitații şi alte probleme organizatorice, potrivit pressei din regiunea găgăuză.

Aceștia au hotărât că aniversarea autonomiei Unității Teritorial-Administrative (UTA) Gagauz-Yeri va fo sărbătorită timp de două zile. Pe parcursul acestora, la Comrat urmează să se desfășoare o aadunare solemnă și un concert. Cu această ocazie, în ajunul aniversării, în toate şcolile, grădiniţele şi administraţiile raionale sunt panificate un șir de evenimente festive.

La Chișinău, președintele Igor Dodon ar urma să patroneze o conferință internațioanală dedicată acordării statutului de autonomie regiunii găgăuze.

Menționăm că Legea privind statul special al UTA Găgăuz-Yeri a fost adoptată la 23 decembrie 1994, ca formulă de compromis la mișcările speratiste stimulate de Moscova în sudul Republicii Moldova, în paralel cu cele din Transnistria.

Anterior, în 1990, mișcarea separatistă „Gagauz Halkî”, cu sprijinul autorităților centrale rusești, au proclamat în raioanele Comrat, Ceadîr-Lunga și Vulcănești ale RSS Moldovenești așa-numita Republica Găgăuză. Administrația de la Comrat menține până în prezent strânse legături cu separatiștii de la Tiraspol și este puternic sprijinită de președintele Igor Dodon.

Opinia ta contează. Comentează!