Bilanţul victimelor seismului care a lovit Turcia și Siria se ridică la peste 11 mii 200 de morţi
Externe 8 februarie 2023, 19:36 | 437

Bilanţul victimelor seismului care a lovit Turcia şi Siria se ridică la peste 11 mii 200 de morţi, potrivit celor mai recente cifre comunicate astăzi. Salvatorii continuă să caute supraviețuitori. Fetița din Siria născută în ruine este în stare stabilă, scrie AFP. Oamenii rămași fără un adăpost, îngheață în stradă. Președintele Turicei a declarat că obiectivul guvernului său este de a reconstrui în un an regiunea Kahramanmaras, unde s-a simțit cel mai puternic cutremurul. Atenție, urmează imagini care vă pot afecta emoțional.

Peste 13 milioane de oameni sunt afectați în Turcia, într-o zonă care se întinde pe aproximativ 450 km de la est la vest și pe 300 km de la nord la sud, cu cel puțin șase mii de clădiri prăbușite. Pompierii caută încontinuu oameni sub dărâmături, operațiunile fiind dificile din cauza gerului. Cei răniți sunt duși cu un avion la Ankara. Autoritățile au declarat stare de calamitate în zece provincii, timp de trei luni, subliniind că sinistrații vor fi cazați în hotelurile din Antalya.

Apar noi detalii în cazul bebelușului născut ieri în ruine, în nordul Siriei. Mama copilei a murit. Nou-născuta este singura supraviețuitoare din familiei, scrie AFP.

HANI MAAROUF pediatru al spitalului din Afrin, Siria: "Am primit copilul ieri. Era cu vânătăi pe tot corpul. A fost expusă la frig sever. Copilul a fost încălzit, i s-a dat calciu și o soluție de zahăr. Mulțumim Domnului, condiția ei este acum stabilă."

În timp ce bebelușul era luat pentru tratament în orașul din apropiere, membrii familiei au petrecut câteva ore pentru a recupera corpurile părinților și ale rudelor.

Siria a activat Mecanismul de protecţie civilă al Uniunii Europene pentru a primi ajutor, după cutremurele violente de 7,8 și, respectiv, 7,6 grade, care au lovit pe 6 februarie Turcia și Siria.

Opinia ta contează. Comentează!