Consiliul municipal Chișinău s-a întrunit astăzi în prima ședință
Social 7 decembrie 2023, 17:47 | 424

Consiliul municipal Chișinău s-a întrunit astăzi în prima ședință, de constituire. Au fost validate mandatele de consilier, 51 la număr, și au fost confirmate listele de supleanți. Primarul Ion Ceban a declarat presei că partidul său, MAN, este gata să colaboreze cu celelalte formațiuni. Reprezentantul PAS, Lilian Carp, a subliniat că formațiunea sa nu va face alianță. Și dintr-o parte, și din alta s-au făcut îndemnuri la muncă în interesul cetățenilor.

ION CEBAN, primarul municipiului Chișinău: "Probabil, societatea noastră cel mai mult a obosit de certuri, de scandaluri, de acuzații nefondate, și așteaptă ca noi cu dumneavoastră să facem cât se poate de mult, în beneficiul fiecăruia."

Consilierii au acum o misiune principială - să discute despre felul cum trebuie să arate orașul Chișinău, a subliniat deputatul PAS, Lilian Carp.

LILIAN CARP, deputat PAS: "Noi nu trebuie să mai admitem acțiuni care sunt departe de transparența decizională, doi, să nu mai admitem construcții ilegale în municipiul Chișinău, să avem o viziune foarte clară despre cum trebuie să avem rutele de transport public care să descarce orașul Chișinău, cum avem servicii publice mai bune."

Un mesaj a pregătit și secretarul executiv al PSRM, Igor Dodon. Cei prezenți s-au amuzat, când acesta a fost rugat să se prezinte pentru protocol.

IGOR DODON, secretar executiv, PSRM: "Noi toți suntem diferiți, și ca formațiuni politice, și ca viziuni, și ca ideologii partinice. Dar alegerile s-au finalizat. Mesajul socialiștilor este următorul: noi considerăm că trebuie și vom susține orice proiect care este în interesul chișinăuienilor. Suntem gata să conlucrăm atât cu Executivul, cât și cu orișicare consilier municipal din această componență."

După încheierea primei ședințe a CMC, primarul Ion Ceban a declarat presei că partidul său, MAN, este gata să colaboreze cu celelalte formațiuni. Reprezentantul PAS, Lilian Carp, a subliniat însă că formațiunea sa nu va face alianță. Întrebat dacă va renunța la funcția de deputat, pentru cea de consilier, Carp a declarat că va comunica decizia în timpul apropiat.

LILIAN CARP, deputat PAS: "O să anunț săptămâna viitoare, acum suntem în discuții în cadrul fracțiunii, dacă găsim cine va fi președintele Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică, atunci o să luăm o decizie publică. Noi nu vom merge la alianțe, cu votări de viceprimari, pretori, așa cum încearcă unii. Noi vom face alianță cu oamenii, să rezolvăm problemele oamenilor."

ION CEBAN, primarul municipiului Chișinău: "Am avut discuții practic cu toți din sală în această perioadă, avem unele decizii luate în această privință, nu avem. Avem discutate conceptele, proiectele, abordările și nemijlocit expusă care este viziunea MAN."

În noul Consiliu municipal, Partidul Mișcarea Alternativa Națională și PAS au câte 20 de consilieri. Partidul Socialiștilor are șase mandate, iar Partidului Comuniștilor îi revin două mandate. Partidul „Renaștere”, Platforma DA și formațiunea „Partidul nostru” au câte un consilier.

Opinia ta contează. Comentează!