Ucraina sărbătorește Ziua Statalității
Externe 28 iulie 2022, 19:56 | 973

Ucraina sărbătorește astăzi, pentru prima dată, Ziua Statalității, care marchează 1034 de ani de la creștinarea Cnezatului Kievean. "Toate etapele istoriei statului ucrainean pot fi descrise într-o singură propoziție: am existat, existăm și vom exista", a declarat cu această ocazie președintele Volodimir Zelenski.

Odată cu această nouă sărbătoare, instituită de Zelenski acum un an, Kievul contrazice afirmaţiile Moscovei, potrivit căreia, ”Ucraina nu este un stat real, ci o entitate artificială”.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Nu avem nevoie de artificii ca să demonstrăm ce importanță are adevărata statalitate pentru poporul ucrainean. Astăzi o apărăm cu arme în mâini. 155 de zile la rând. Putem spune că, pentru noi, Ziua Statalității, e în fiecare zi. În fiecare zi luptăm ca fiecare de pe această planetă să înțeleagă: nu suntem o colonie, o enclavă sau un protectorat. Nu suntem o gubernie, o regiune și nici nu suntem o parte a imperiilor străine. Nu suntem „un teren la depozit”, nu suntem o republică unională. Nu suntem o autonomie, nu suntem o provincie, dar un stat liber, independent, suveran și indivizibil."

”Este o zi însemnată”, afirmă cetățenii de rând ai Ucrainei. VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "O să luptăm pentru statalitatea noastră până la sfârșit. Până la ultima suflare, până la ultimul patron, până la ultimul soldat, dar nu al nostru, ci al dușmanilor. O să trăim ca să luptăm și o să luptăm ca să trăim. Felicitări cu ocazia încreștinării Cnezatului Kievean. Felicitări cu ocazia zilei statalității Ucrainei! Glorie Ucrainei!"

Creștinarea definitivă a Kievului datează din 28 iulie 988, când Vladimir cel Mare a fost botezat la Herson, ceremonie prin care au fost botezați membrii familiei sale dar și toți oamenii din Kiev. Locul botezului lui Vladimir este marcat de Catedrala Sf. Vladimir.

Opinia ta contează. Comentează!