Joe Biden a "acceptat principiul" de a se întâlni cu Vladimir Putin în cadrul unui summit propus de Emmanuel Macron
Externe 21 februarie 2022, 19:10 | 719

Vladimir Putin şi Joe Biden au "acceptat principiul" de a se întâlni în cadrul unui summit propus de Emmanuel Macron. Întâlnirea "poate avea loc, doar dacă Rusia nu invadează Ucraina", a anunţat Palatul Elysee. Reuniunea la nivel înalt va începe să fie pregătită începând de joi, transmite luni AFP. Kremlinul nu se grăbește însă să vorbească despre un summit Putin-Biden. ”A vorbi despre planuri concrete de organizare de summituri este prematur”, a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Casa Albă a confirmat că Joe Biden a fost de acord în principiu să se întâlnească cu Vladimir Putin. ”Statele Unite "s-au angajat să continue diplomaţia până în momentul în care începe o invazie", a declarat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Agenda summitului va fi pregătită de către secretarul de stat, Antony Blinken, şi de ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, în cadrul unei întâlniri programate să aibă loc joi, potrivit informaţiilor furnizate de administraţia prezidenţială franceză.

ANTONY BLINKEN secretarul de stat, SUA: "Rolul meu de diplomat este să fac tot ce este posibil pentru a preveni un război. Dacă există ceva ce pot face pentru asta, o voi face. Până în ultimul moment, chiar dacă totul va fi deja pregătit, chiar dacă tancurile se pornesc, avioanele zboară, iar agresiunea începe, vom face tot posibilul pentru a preveni războiul."

Vladimir Putin i-a spus duminică lui Emmanuel Macron că ''provocările'' ucrainene sunt cauza agravării ciocnirilor cu separatiştii în estul Ucrainei, precizând în acelaşi timp că vrea să "intensifice" eforturile diplomatice pentru rezolvarea conflictului, informează AFP. Conform Kremlinului, într-o discuţie telefonică avută duminică, liderul rus i-a cerut preşedintelui francez ca NATO şi Statele Unite "să ia în serios" cerinţele Rusiei în privinţa securităţii sale, aflate în centrul crizei actuale dintre Moscova şi Occident.

Moscova este îngrijorată de faptul că NATO și țările occidentale acuză Rusia de agresiune, dar nu observă comportamentul Kievului, care, potrivit Kremlinului, escaladează situația.

DMITRII PESKOV purtătorul de cuvânt al Kremlinului: "Până acum, noi nu am auzit ca cineva din Occident să calmeze spiritele celor de la Kiev... Nicio declarație! Nimeni! Nici NATO, nici vreo cancelarie din Vest, nici Washingtonul nu cheamă Kievul să se oprească, să fie mai atent."

Kievul nu face decât să imite un proces de negocieri şi refuză cu obstinaţie să pună în aplicare Acordurile de la Mink, semnate în 2015 şi menite a rezolva conflictul, a adăugat Dmitrii Peskov pentru presa rusă.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a dezvăluit unele detalii despre sancţiunile ce ar fi impuse Rusiei dacă aceasta ar invada Ucraina. ”Rusiei i-ar fi, în principiu, tăiat accesul pe pieţele internaţionale”, a afirmat Ursula von der Leyen.

URSULA VON DER LEYEN președintele Comisiei Europene: "Dacă Kremlinul atacă, putem impune costuri înalte și consecințe severe asupra intereselor economice ale Moscovei. Acțiunile ce se trag dintr-un trecut întunecat, ar putea să coste Rusiei un viitor prosper."

Potrivit şefei Comisiei, ar fi impuse sancţiuni la toate bunurile, de care Rusia are nevoie urgentă pentru a-şi moderniza şi diversifica economia. Von der Leyen a menţionat că aceste măsuri nu vor fi impuse decât după declanşarea unei invazii, ea respingând astfel apelurile preşedintelui ucrainean Vladimir Zelenski la sancţiuni imediate. Liderii occidentali au refuzat până acum să ofere detalii despre răspunsurile convenite în cazul unei invazii a Rusiei, afirmând doar că exclud un răspuns militar şi promiţând sancţiuni economice la o scară fără precedent.

Rusia, care a desfăşurat în jur de 150.000 de militari în jurul graniţelor de est şi nord ale Ucrainei, cere garanţii că acestei ţări nu i se va permite niciodată aderarea la NATO, prezentate de către Vladimir Putin ca esenţiale pentru securitatea pe termen lung a Rusiei, scrie Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!