Femeie examinator al viitorilor șoferi
Social 8 martie 2024, 20:05 | 5195

Este zilnic în trafic pentru a verifica cunoștințele viitorilor șoferi. Olga Savca și-a ales o profesie mai puțin obișnuită. Ea este una dintre cele două femei examinator în cadrul Secţiei înmatricularea transportului și documentarea conducătorului auto. Responsabilii direcției din cadrul ASP spun că își doresc ca în echipa de examinatori să fie mai multe femei.

Olga Savca activează în cadrul direcției de mai bine de cinci ani. Inițial, ea a lucrat în altă secție a Agenției Servicii Publice, iar din septembrie trecut este examinator.

OLGA SAVCA, inspector superior examinator: "Am fost primită foarte bine. Avem niște colegi foarte buni, receptivi. Există stimă, respect. Orice întrebare pe care am avut-o, m-au ajutat. Nimeni nu s-a dat într-o parte sau m-a refuzat. Vreau să spun că într-un colectiv de bărbați să lucrezi este foarte bine. În colectiv de femei am lucrat 12 ani, până am venit la Agenția Servicii Publice. Nu știu cum, dar femeile sunt mai invidioase e altfel."

Reacția candidaților pentru obținerea permisului de conducere, atunci când află că urmează să fie evaluați de o femeie, este diferită. Totuși, mulți viitori șoferi se simt mai relaxați.

OLGA SAVCA, inspector superior examinator: "Am avut reacții diferite. Am avut așa situație când doamnele urcau la volan. Când vedeau că mă apropii eu, au început să tremure și să spună „prima dată în viața mea particip la examen și să fie doamna examinator”, adică nu s-au așteptat. Au fost situații când candidata a primit calificativul „respins” și ea la urmă mă întreabă „cum să fac așa ca data viitoare tot la dumneavoastră să particip la examen?”."

Examinatorul a venit și cu un îndemn pentru candidații care au eșuat la proba practică.

OLGA SAVCA, inspector superior examinator: "Chiar și candidații pe care i-am examinat și au avut calificativul „respins”, pe toți i-am îndrumat ca să nu lase mâinile jos. Capul sus! Deci, între examene se dă zece zile pentru pregătirea următoarei tentative. Iată, în aceste zile, candidatul ar trebui să facă ore practice și neapărat data viitoare va susține."

Responsabilii de la Secţia înmatricularea transportului și documentarea conducătorului auto susțin că și-ar dori ca în echipa lor să fie mai multe femei.

MIHAIL SCUTARI, șef adjunct, Înmatricularea și calificarea conducătorilor auto, ASP: "Încercăm cumva să asigurăm o pondere sau o reprezentativitate și a femeilor în rândul nostru și pe viitor planificăm să mărim numărul de angajați, femei, pentru ca să avem o reprezentativitate și a lor."

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie