Image-Description
Procurori cu duiumul, judecători puțini, justiție rapidă și de proastă calitate în R.Moldova (ANALIZĂ)
Social 7 octombrie 2019, 22:00 | 1493

Numărul procurorilor din R.Moldova este dublu față de media țărilor care fac parte din Consiliul Europei (CoE), în timp ce numărul judecătorilor este considerabil mai mic, conform unei analize realizate de experții Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM). Asta îi face pe autorii studiului să afirme că actul justiției se face în R.Moldova cu viteză impresionantă, însă este de o calitate contestabilă.

Experții, care au făcut o analiză comparativă a sistemului de justiție din R.Moldova și alte 45 de țări membre ale CoE, au constatat că în R.Moldova există 720 de funcții de procuror și 504 funcții de judecător. Totodată, numărul cauzelor examinate la 1000 de locuitori este cu 30% mai mic decât cel al țărilor membre ale CoE.

Analiza mai relevă că, în medie, cauzele în Republica Moldova se examinează de aproape trei ori mai rapid decât în celelalte țări care fac parte din Consiliul Europei – 259 de zile față de 735 de zile.

Potrivit președintelui CRJM, Vlad Gribincea, acest lucru influențează negativ calitatea actului justiției, fapt confirmat de numărul mare de condamnări ale Republicii Moldova la CEDO.

„Justiția din Republica Moldova este campioană. După Azerbaidjan noi suntem cei mai rapizi. Dar, bineînțeles, că grabă, se spune în popor, strică treaba. Există un preț pe care îl plătim pentru aceasta, și anume calitatea. Nu poți să ai o justiție rapidă și foarte calitativă. Dacă vrem să avem calitate trebuie să dăm șansă judecătorilor să ne dea calitate, spune Vlad Gribincea.

Autorii studiului au mai remarcat că numărul avocaților activi din Republica Moldova este de 2,3 ori mai mic decât media țărilor CoE, fapt care poate fi explicat prin posibilitatea limitată a cetășenilor de a plăti pentru serviciile unui avocat, dar și datorită atenției limitate acordate de justiție argumentelor din partea apărării.

În acest context, se face ramrcat că, în 2018, cei mai mulți bani în sectorul justiției au fost alocați pentru creșterea salariilor judecătorilor și procurorilor. Cu toate acestea, judecătorii și procurorii moldoveni aflați la început de carieră primeau de trei ori mai puțin decât salariul mediu în țările Consiliului Europei.

Opinia ta contează. Comentează!