Zi sângeroasă în Fâșia Gaza
Externe 15 mai 2018, 13:41 | 4576

În Palestina sunt anunțate trei zile de doliu. Se întâmplă după ce armata israeliană a ucis ieri cel puțin 52 de palestinieni și a rănit alți peste 2.400 la frontiera cu Fâșia Gaza. Violențele au avut loc concomitent cu inaugurarea Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Ierusalim.

Ziua de ieri a fost cea mai sângeroasă din conflictul israeliano-palestinian, de la războiul din vara lui 2014 din Fâşia Gaza. Tiruri israeliene au fost lansate în direcția a mii de palestinieni, adunați în multiple puncte de la granița cu Israel, în semn de protest față de mutarea ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim. Președintele Palestinei, Mahmoud Abbas, consideră decizia Statelor Unite drept o susţinere faţă de preluarea controlului asupra întregului Oraş Sfânt, în contextul în care ei revendică Ierusalimul de Est.

La rândul său, Israelul a justificat utilizarea forței pentru a-și apăra frontierele de organizaţia islamistă Hamas, despre care a afirmat că doreşte să distrugă statul. În acel moment, la Ierusalim, fiica președintelui Donald Trump participa la inaugurarea oficială a ambasadei SUA.

Numeroase state, printre care Turcia sau Marea Britanie, cel mai apropiat aliat al SUA, au condamnat deschiderea ambasadei americane la Ierusalim, al cărei transfer a fost deja dezaprobat și de 128 din cele 193 de ţări membre ale ONU.

Opinia ta contează. Comentează!