Image-Description
SODAJ | 4 partide în Parlament, Dodon favorit, însă UE întrece Uniunea Eurasiatică în preferințe
Politic 5 decembrie 2019, 19:19 | 2496

Patru partide ar accede în Parlament, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, conform rezultatelor unui sondaj realizat de Fondul Opiniei Publice (FOP). Acestea sunt PSRM, care ar obține 48% din voturi, PAS – cu 30% din opțiunile alegătorilor, PDM – cu un scor electoral estimat la 7%, și Platforma DA – care ar obține 6,4% din sufragii.

Aceste rezultate trebuie raportate la întregul eșantion chestionat, care include și opțiunile respondenților deocamdată indeciși, a precizat directorul FOP, Andrei Luchian, într-o conferință de presă.

În topul încrederii în personalitățile politice, președintele Igor Dodon este lider, fiind apreciat de 26 la sută dintre participanții la sondaj. El este urmat îndeaproape de fosta prim-ministră Maia Sandu, cu 24% din opțiunile respondenților.

Încrederea exprimată față de noul primar al Chișinăului, Ion Ceban, se cifrează la 4,5%, iar contracandidatul acestuia la alegerile locale din această toamnă, liderul Platformei DA Andrei Năstase, s-ar bucura de încrederea a 2,8% din cetățeni. Noul lider al PDM, fostul premier Pavel Filip, a fost menționat de 2,1% din cei intervievați.

Votul comun al deputaților PSRM și celor din PDM pentru învestirea Guvernului Ion Chicu a fost apreciat de 30,4% dintre respondenți, 32,3% au exprimat o poziție neutră, iar 30,1% îl consideră inacceptabil. De altfel, circa 10% din persoanele intervievate au declarat că nu au auzit despre schimbarea guvernului.

În cazul unui referendum la care cetățenii ar avea de ales între aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și aderarea la Uniunea Economică Eurasiatică, 39,7% ar selecta prima opțiune, iar 36,3% – pe cea de a doua. 12,6% dintre respondenți ar alege ambele opțiuni, iar 2,1% nu ar participa la un asemenea referendum. 9,3% dintre intervievați nu au dorit sau nu au știut ce să răspundă.

Realizatorii sondajului susțin că rezultatele pe care le-au obținut arată că o eventuală unire cu România ar fi respinsă de 56,7% din cetățeni, dar susținută de 29,3% dintre aceștia. La fel, împotriva aderării la NATO s-ar pronunța 57% dintre participanții la un referendum, iar 26,9% ar vota pentru.

Sondajul a fost realizat la solicitarea portalului Politics.md, în perioada 23-30 noiembrie 2019, pe un eșantion de 1201 persoane. Marja de eroare a cercetării este estimată de organizatori la ± 2,8%.

Opinia ta contează. Comentează!