Franţa a devenit prima ţară din lume, care a înscris explicit în Constituţia sa dreptul la întreruperea voluntară a sarcinii
Externe 5 martie 2024, 18:57 | 187

Franţa a devenit prima ţară din lume, care a înscris explicit în Constituţia sa dreptul la întreruperea voluntară a sarcinii. Majoritatea deputaților francezi a votat aseară pentru acest proiect de lege, spre marea nemulţumire a Vaticanului, scrie AFP.

Reuniţi la Palatul Versailles, 780 de parlamentari au votat „pentru” și 72 - „împotrivă”. Această reformă introduce în Constituție următoarea frază: „Legea determină condiţiile în care se exercită libertatea garantată femeii de a recurge la o întrerupere voluntară a sarcinii”.

GABRIEL ATTAL, prim-ministrul Franței: "Da, suntem bântuiți de amintirile mai multor femei, care timp de zeci de ani au suferit pentru că nu au putut fi libere."

MATHILDE PANOT, parlamentar din Franța: "Votul nostru este și o promisiune pentru toate femeile din întreaga lume care luptă pentru dreptul de a avea control asupra corpului lor. Votul de astăzi le spune că lupta lor este a noastră și că această victorie este a lor."

Votul a fost marcat în urale lângă Turnul Eiffel de către activiștii pentru drepturile la avort. Președintele Asociației Familiilor Catolice a numit însă schimbarea o dezbatere importată care nu este franceză și a spus că nu este nevoie să se adauge dreptul la avort în Constituție. Vaticanul şi-a reiterat luni opoziţia faţă de orice drept ce suprimă o viaţă umană, în momentul votului. În Italia, conform statisticilor, un număr tot mai mare de medici refuză să efectueze avorturi, cum este și cazul unui spital din centrul Italiei, unde 80 la sută dintre ginecologi refuză să facă acest lucru, scrie France 24.

Opinia ta contează. Comentează!