Nou protest față de puterea de la București
Externe 11 iunie 2018, 19:49 | 1477

Piața Victoriei de la București a fost scena unui nou protest antiguvernamental. Mii de români au ieșit în stradă în cadrul unei manifestații ce a avut drept ţintă coaliţia de la guvernare. Printre altele, demonstranții au criticat Executivul pentru decizia în cazul revocării şefei DNA. Protestul de ieri a avut loc după cel de sâmbătă, organizat de coaliția de guvernare PSD-ALDE.

Grupul „Corupţia Ucide” a anunţat încă de la începutul săptămânii trecute că va organiza duminică un miting în Piaţa Victoriei. Oamenii s-au mobilizat pe reţelele de socializare, iar punctul de întâlnire a fost tradițional, în Piaţa Victoriei. Demonstranţii au scandal lozinci antiguvernamentale și au criticat, între altele, verdictul Curţii Constituţionale, care îl obligă pe Klaus Iohannis să o revoce pe Laura Codruţa Kovesi de la șefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Manifestația antiguvernamentală a avut loc la o zi, după cea organizată de coaliția de la guvernare PSD-ALDE. Sâmbătă, susţinători ai guvernului de stânga, îmbrăcaţi în alb la apelul organizatorilor, s-au adunat în faţa sediului executivului de la Bucureşti, pentru a protesta faţă de așa-zisele abuzuri ale procurorilor anticorupţie, în contextul în care câţiva lideri ai săi sunt implicaţi în anchete și investigați de către DNA.

De pe scenă, organizatorii manifestației, printre care șeful PSD, Liviu Dragnea, alături de alți lideri politici, și ei urmăriți penal, au acuzat procurorii anticorupție că fac abuz de putere pentru a persecuta politicienii.

Pentru a demonstra că au o susținere populară, cel puțin la fel de mare ca șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, partidele de guvernământ au închiriat autobuze pentru a aduce la manifestație români din întreaga țară. Mai mult. Presa vorbește despre cazuri în care oamenii au fost constrânși să participe la mitingul organizat de PSD. Mai multe persoane au postat mesaje pe rețelele de socializare în care s-au plâns că au fost amenințate că vor fi concediate sau că vor suporta unele consecințe, dacă nu își aduc la miting inclusiv membrii familiei, în timp ce altora li s-au promis favoruri. Majoritatea din cei aduși la București erau oameni simpli, dezinteresați de conflicte politice, ocupați mai degrabă să viziteze Bucureștiul.

După ore întregi petrecute pe drumuri, în autobuze şi trenuri, simpatizanţii PSD şi-au pierdut repede răbdarea și au început să plece înainte de momente cheie, precum aprinderea luminilor de la telefoane, intonarea imnului şi discursul celui care i-a convocat, Liviu Dragnea.

În timp ce liderii de la guvernare blamau statul paralel, pe clădirea Guvernului, în fața zecilor de mii de manifestanți, a fost proiectat mesajul #REZIST, emblema civică a celor care obișnuiesc să protesteze în Piața Victoriei împotriva PSD și a guvernului și pentru susținerea DNA și a Codruței Kovesi.

Dragnea, care el însuși este anchetat în mai multe dosare de corupție, a avertizat că mitingul de sâmbătă este doar începutul, dacă abuzurile statului paralel nu vor înceta. La finalul mitingului a început însă bătălia adevărată. Membrii și simpatizanții PSD au lăsat în urmă mormane de gunoaie, Piața Victoriei fiind acoperită de un covor cu pancarte aruncate, sticle și resturi de mâncare. Membrii mișcării anticorupție „rezist” au intervenit pentru a ajuta angajaţii firmelor de salubritate. În ultimul an și jumătate, Viața Victoriei a găzduit toate demonstrațiile antiguvernamentale, însă niciodată în urmă nu a fost lăsată o astfel de mizerie, iar de acest lucru s-a ocupat cei de la „Rezist”, care au avut grijă să curețe mereu în urma manifestațiile lor.

Opinia ta contează. Comentează!