UNESCO recomandă ca orașul italian Veneția și laguna sa să fie adăugate pe lista patrimoniului mondial aflat în pericol
Externe 1 august 2023, 20:02 | 266

UNESCO, agenția culturală a Organizației Națiunilor Unite, recomandă ca orașul italian Veneția și laguna sa să fie adăugate pe lista patrimoniului mondial aflat în pericol. Autoritățile Italiei nu fac suficient de mult pentru a proteja orașul de impactul schimbărilor climatice și al turismului de masă, scrie Reuters. Marea Barieră de Corali din Australia nu este, deocamdată, pe listă.

În afară de Veneția, UNESCO recomandă includerea pe listă și a orașelor ucrainene Lvov și Kiev. Marea Barieră de Corali din Australia este în afara acestei liste, deocamdată, remarcă Reuters. Asta în pofida avertismentului UNESCO că reciful este amenințat serios de poluare și încălzirea oceanelor.

ANTHONY ALBANESE, prim-ministrul Australiei: "Proiectul de decizie citează "progrese semnificative" înregistrate în ceea ce privește schimbările climatice, calitatea apei și pescuitul durabil, toate punând reciful pe o cale mai puternică și mai durabilă. După cum arată clar proiectul de decizie, politicile de mediu ale Australiei s-au schimbat fundamental sub egida Guvernul laburist și s-a schimbat în bine."

Marea Barieră de Corali este cel mai mare sistem de recif de corali din lume, cuprinzând aproximativ 3000 de recifuri și 300 de insule. Este considerată o minune naturală a lumii. Experții UNESCO spun consideră că Australia are nevoie de mai mult timp pentru a spori protecția Marii Bariere de Corali înainte ca aceasta să fie declarată "în pericol".

În ceea ce privește Italia, UNESCO afirmă că Veneția riscă să se confrunte cu daune ireversibile, dacă nu se vor lua măsuri împotriva schimbărilor climatice și a numărului foarte mare de turiști. Fondată în secolul al V-lea și răspândită pe 118 insule mici, Veneția este o capodoperă arhitecturală extraordinară, în care chiar și cea mai mică clădire conține lucrări ale unora dintre cei mai mari artiști ai lumii. Veneția a fost inclusă pe Lista Patrimoniului Mondial în 1987, dar starea sa preocupă UNESCO de câțiva ani, scrie France 24. În 2021 a evitat să fie numit sit al patrimoniului mondial în pericol, întrucât Italia a interzis atunci navelor mari de croazieră să navigheze în centrul orașului.

Recomandarea va fi analizată la o reuniune a Comitetului Patrimoniului Mondial al UNESCO, ce va avea loc în Arabia Saudită, la Riad, în perioada 10-25 septembrie. Eticheta "în pericol" își propune să încurajeze o mai bună conservare a sitului pentru viitor. În circumstanțe excepționale, un sit poate fi deposedat de eticheta de patrimoniu mondial dacă pașii sunt considerați nesatisfăcători, mai notează France 24.

Opinia ta contează. Comentează!