Volodimir Zelenski a declarat azi că ţara sa se va alătura UE după ce va ieşi victorioasă din războiul declanșat de Rusia
Externe 9 februarie 2023, 19:51 | 215

Ucraina se va alătura Uniunii Europene, după ce va câștiga în războiul declanșat de Rusia, a declarat azi Volodimir Zelenski, la Bruxelles. Când a intrat în sala Parlamentului European, alături de Roberta Metsola, președintele Ucrainei a fost aplaudat în picioare. "Europa trebuie să continue să ofere nivelul maxim de sprijin Ucrainei", a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel.

CHARLES MICHEL, președintele Consiliului European: "Bine ai venit în Uniunea Europeană, bine ai venit acasă!"

"Viitorul Ucrainei este în Uniunea Europeană", a declarat președintele Parlamentului European, Roberta Metsola.

ROBERTA METSOLA, președintele Parlamentului European: "Noi înțelegem că voi luptați nu doar pentru valorile voastre, dar pentru ale noastre, pentru acele idealuri, care ne leagă ca surori și frați. Ele ne fac pe toți europeni, pentru că Ucraina este Europa și viitorul națiunii voastre este în Uniunea Europeană. Vom fi cu voi atât timp cât va fi necesar. Libertatea va prevala, va fi pace și voi veți câștiga. Slavă Ucrainei! Glorie eroilor!"

Roberta Metsola a subliniat că Uniunea Europeană știe sacrificiile, pe care le fac ucrainenii, motiv pentru care le onorează nu doar cu vorbe, ci și cu acțiuni.

ROBERTA METSOLA, președintele Parlamentului European: "Și acum, statele trebuie să ia în considerare rapid următor pas - furnizarea de sisteme cu rază lungă de acțiune și de avioanele, de care aveți nevoie pentru a proteja libertatea."

Președintele Ucrainei a declarat că Rusia încearcă să anihileze stilul european de viață al ucrainenilor și înseși valorile europene.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Nu vom permite asta! Acest război total declanșat de Rusia nu este doar pentru teritoriu dintr-o parte sau alta a Europei. Amenințarea acestuia este că există un dictator, care dispune de resurse și rezerve masive de arme sovietice și de arme provenite de la regimuri dictatoriale, în special din Iran."

Totodată, Zelenski a mulțumit pentru sprijinul oferit de Uniunea Europeană în apărarea Ucrainei de invazia rusă și a declarat că țara sa va fi membru al Uniunii Europene.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Vă mulțumesc tuturor din Europa, din sutele de orașe și sate, care susțin Ucraina în această luptă istorică. Vă mulțumesc!"

Este prima deplasare a lui Vorodimir Zelenski la Bruxelles de când Rusia a declanșat un război neprovocat în Ucraina și a treia oprire a lui într-un turneu de două zile în capitalele europene. Ieri, Zelenski a fost în Marea Britanie, unde s-a întâlnit cu prim-ministrul Rishi Sunak și cu regele Charles al III-lea.

Seara, liderul de la Kiev s-a deplasat la Paris, unde președintele Franței l-a decorat cu ”Legiunea de Onoare”. Aproape de miezul nopții, alături de Emmanuel Macron și Olaf Scholz, Zelenski a susținut o conferință de presă.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Emmanuel, cu cât mai devreme Ucraina poate primi arme cu rază lungă de acțiune, puternice, cu cât mai devreme piloții noștri pot primi avioane moderne. Olaf! Cu cât mai puternică va fi coaliția noastră de tancuri, cu atât mai devreme agresiunea Rusiei se va încheia. Vă sunt recunoscător că ați pornit această cale!"

EMMANUEL MACRON, președintele Franței: "Sprijinim ferm Ucraina și suntem determinați să ajutăm Ucraina să câștige și la restabilirea drepturilor sale legitime."

OLAF SCHOLZ, cancelarul Germaniei: "Suntem ferm alături de Ucraina în eforturile sale de a avansa apărarea propriei țări, în a apăra valorile, suveranitatea sa, integritatea teritorială și tot ce contează acum."

Poziția Europei rămâne aceeași - Rusia trebuie să piardă, a declarat cancelarul Germaniei.

Opinia ta contează. Comentează!