BREEDLOVE: Republica Moldova este în mijlocul unuia din războaiele duse de Vladimir Putin
Externe 8 septembrie 2023, 17:49 | 647

Republica Moldova este în mijlocul unuia din războaiele duse de Vladimir Putin, pe lângă cele din Ucraina și Georgia, doar că în acest caz este un război hibrid. Declarațiile îi aparțin generalului american Philip Breedlove, fost comandant al trupelor NATO în Europa.

PHILIP BREEDLOVE, general al Statelor Unite ale Americii: "În Ucraina este un război în toată regula. Și acum, în Moldova, un atac hibrid asupra întregului sistem național de putere. Acestea sunt războaiele - la plural - războaiele domnului Putin. Iar Moldova este în centrul unuia dintre aceste războaie."

Generalul Breedlove a analizat situația din bazinul Mării Negre și a spus că această regiune ar fi fost neglijată în anii trecuți de NATO și Statele Unite în favoarea Rusiei. Fostul comandant al trupelor NATO în Europa s-a referit și la situația extrem de tensionată de pe Dunăre, unde Rusia s-ar fi simțit „încurajată” să lovească în imediata vecinătate a României, stat membru NATO. Potrivit generalului american, România trebuie să fie pregătită oricând pentru astfel de provocări, pentru că Putin va mai recurge la ele.

PHILIP BREEDLOVE, general al Statelor Unite ale Americii: "Sunt convins că dacă ar fi lovit România, ar fi venit imediat cu scuze de genul că a fost o greșeală, o scăpare. Important este însă că era suficient de sigur pe el ca să riște. România este un aliat NATO important. Ați auzit de nenumărate ori lideri americani și NATO care au spus apăsat că vor apăra fiecare centimetru de teritoriu NATO. Dar pentru România este important să fie pregătită pentru că, în opinia mea, Rusia va continua să provoace până i se răspunde militar pe măsură."

Miercuri, 6 septembrie, bucăți dintr-o dronă au căzut pe teritoriul României. Resturile sunt acum analizate de autorități pentru a verifica dacă este vorba de o dronă rusească. Digi24 a scris că autoritățile din România vor lua măsuri suplimentare pentru întărirea capacităților de monitorizare și de securizare a spațiului aerian la frontiere. Liderul de la Cotroceni, Klaus Iohannis, a declarat că dacă se confirmă că este vorba despre o dronă rusească, aceasta ar însemna o violare gravă a integrității teritoriale a României. Iohannis a solicitat o anchetă urgentă.

Opinia ta contează. Comentează!