Citim cărțile Suzănicăi Tănase
Cultură 17 octombrie 2023, 20:18 | 1432

La Chișinău a venit Suzănica Tănase, un nume consacrat deja în literatura contemporană românească. Întâlnirea cu cititorii a fost prilejuită de lansarea a două cărți, "Grădina Sofiei" și "Oameni fără piele”. Cunoscută pentru abordarea unor teme sensibile, Suzănica Tănase ne oferă o lirică profundă.

Romanele "Grădina Sofiei" și "Oameni fără piele" mai sunt catalogate drept prozopoeme, în care găsim povești cu trimitere autobiografică.

SUZĂNICA TANASE, scriitoare din România: "Sunt cărți gen poezie, mi-am pus tot sufletul meu acolo e viața mea în câteva pagini și viața mea trăită pe alt continent."

După pierderea sarcinii, la 11 săptămâni, stilul scriitoarei a devenit unul diferit.

SUZĂNICA TANASE, scriitoare din România: "Mi s-a părut cel mai natural mod posibil pentru mine să scriu în felul acesta. Pentru că dacă aș fi scris fragmente întregi, probabil era prea mult și mă copleșea. Astfel a fost tot mai restrâns, nu am vrut să împovărez un cititor cu durerea mea."

Iubitorii de lectură din Chișinău au trăit, se pare, o revelație.

NADEJDA IVANOV, cercetător științific: "Suzana a fost o surpriză pentru mine pentru că am descoperit-o prin intermediul cărților ei, foarte sensibile, cu mesaj subtil, despre trăirile femeii în diferite contexte."

MARIA IVANOV, director revista ”Timpul”, ediția de Chișinău: "Este una dintre cele mai frumoase declarații de dragoste aduse de o mamă unui copil pe care mi-a fost dat să o citesc."

VICTOR FALA, scriitor: "Am citit cronici la cărțile ei, mi-au fost recomandate, le-am răsfoit cărțile ei. Dar ea propriu zis în persoană nu am cunoscut-o și nu puteam să pierd această ocazie."

ADELINA LABIC-LUNGU, scriitoare: "Îmi plac cărțile și astăzi am venit să descopăr o nouă scriitoare și o nouă carte."

MARGARETA CURTESCU, critic literar: "Sub învelișul acesta liric se ascund drame, dramele omului contemporan, dramele femeilor, dramele copiilor, dramele migranților."

Suzănica Tănase s-a născut în Constanța. Din 2007 e stabilită în Canada și este consultant în imigrări. Cea mai recentă carte a ei, „Oameni fără piele“, a apărut în 2022. Lucrează acum asupra unui volum de poezie, a unei cărți pentru copii și a unui alt roman.

Opinia ta contează. Comentează!