Image-Description
Extrădare de 3 MILIOANE de euro. Atât i-ar fi oferit Plahotniuc lui Poroșenko pentru aducerea lui Platon la Chișinău
Politic 22 noiembrie 2019, 13:38 | 3658

Extrădarea lui Veaceslav Platon în Republica Moldova ar fost rezultatul unei înțelegeri între fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, și președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, iar prețul acestei „tranzacții” a fost de 3 milioane de euro. Declarații în acest sens au fost dfăcute de președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan.

Potrivit lui Moțpan, banii au fost livrați la Kiev cu un avion, la bordul căruia s-ar fi aflat Constantin Botnari, alias „Borsetka”, precum și mai mulți ofițeri în rezervă de la Fulger. Și, cu același avion, Platon a fost adus în Republica Moldova, spune Moțpan.

„Extrădarea silită a fost coordonată de Plahotniuc și, în speță, de Botnari. A fost un scenariu interesant. Din informațiile pe care le dețin, dar care nu sunt confirmate deocamdată, a fost o înțelegere între Plahotniuc și Poroșenko ca Platon să fie extrădat, pentru 3 milioane de euro. Banii au fost livrați cu un avion la bordul căruia s-a aflat și Constantin Botnari, dar și oameni de la Fulger, ofițeri în rezervă. A plecat avionul cu banii, iar după ce banii au fost livrați, avionul a venit înapoi cu Platon. Sunt doar informații, nu avem probe, dar vedem că de cele mai multe ori astfel de informații se adeveresc”, a declarat Chiril Moțpan, vineri, 22 noiembrie, într-o conferință de presă.

Amintim că joi, 21 noiembrie, o instanță de la Kiev a anulat ordinul de extrădare a lui Platon, emis de procurorul general al Ucrainei.

Ion Crețu, avocatul lui Platon, afirmă că decizia instanței de la Kiev înseamnă că toate sentințele emise pe numele acestuia de către instanțele judecătorești din Republica Moldova trebuie anulate și că ancheta ar trebui să revină la stadiul inițial, iar Platon ar trebui să fie întors în custodia organelor de drept din Ucraina.

Veaceslav Platon a fost extradat în Republica Moldova la 29 august 2016, fiind ulterior condamnat la 25 de ani de închisoare în două cazuri de escrocherie în proporții deosebit de mari. În prezent, la Judecătoria Chișinău se află pe rol un al treilea dosar penal pe numele lui Platon. Acesta se declară nevinovat, iar în privința fraudei bancare, el afirmă că banii au fost furați de către Vladimir Plahotniuc, acuzații respinse de fostul șef al PDM.

Opinia ta contează. Comentează!