Șoferii vor plăti mâine 25 de lei și doi bani pentru un litru benzină, cu 22 de bani mai mult decât în weekend
Economic 23 ianuarie 2023, 15:28 | 394

Carburanții continuă să se scumpească. Mâine, șoferii vor plăti 25 de lei și doi bani pentru un litru benzină, cu 22 de bani mai mult decât în weekend. Litrul de motorină va costa mâine 24 de lei și 69 de bani, cu 17 bani în creștere.

Majorările pe piața carburanților sunt generate de evoluțiile pe plan internațional, afirmă într-un comunicat Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. În opinia experților străini, o stabilizare a pieței regionale a produselor petroliere ar putea surveni doar după o rearanjare a surselor de producție și a lanțurilor logistice. Acestea ar acoperi necesitățile de carburanți în statele europene, reieșind din noile condiții generate de agresiunea militară rusă în Ucraina, precizează sursa citată.

COMUNICATUL ANRE: "Acest proces are loc în contextul așteptărilor pieței în privința intrării în vigoare a deciziei Uniunii Europene de a renunța la produsele petroliere derivate din petrolul rusesc. Pe lângă embargoul Uniunii Europene asupra livrărilor de țiței rusesc, care a intrat în vigoare la sfârșitul anului trecut, urmează să intre în vigoare, începând cu 5 februarie, o nouă interdicție – de a procura combustibili produși din țiței rusesc."

ANRE asigură consumatorii că urmărește îndeaproape evoluțiile la bursele petroliere internaționale și că actualul mecanism de stabilire a prețurilor este unul transparent, asigurând corectitudine atât în perioadele de creștere a cotațiilor, cât și de descreștere a acestora. Cotația Platts la benzină a ajuns la circa 900 dolari per tonă, iar la motorină la circa 980 dolari per tonă, acesta fiind cel mai înalt nivel din ultimele zece săptămâni, precizează sursa citată.

Opinia ta contează. Comentează!