Cârnaț: Noi nu plătim CEC ca să creeze obstacole cetățenilor care contribuie la exercitarea suveranității
Politic 25 iunie 2021, 15:22 | 1089

Avocatul Poporului, Maia Bănărescu, a cerut din nou Comisiei Electorale Centrale să-și revadă decizia vizând numărul secțiilor de votare destinate diasporei la alegerile anticipate din 11 iulie. Demersul a fost expediat ieri, iar CEC are la dispoziție trei zile pentru a lua o decizie. Dacă CEC nu va majora numărul secțiilor de votare în corespundere cu avizul Ministerului de Externe, avocatul poporului a anunțat aseară, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV, că va sesiza Procuratura Generală și alte autorități în măsură să examineze, inclusiv sub aspect penal, acțiunile membrilor autorității electorale.

Avocatul poporului, Maia Bănărescu, a reamintit că CEC are datoria de a oferi șanse egale tuturor cetățenilor Republicii Moldova care doresc să-și exercite dreptul la vot indiferent de domiciliul acestora. Ombudsmanul a anunțat că a expediat un aviz președintelui CEC, Dorin Cimil, în care i-a cerut revizuirea, în regim de urgență, a listei secțiilor de votare ce urmează a fi deschise în străinătate.

MAIA BĂNĂRESCU, avocatul poporului: "Cine este puterea în stat? Este poporul. Iar noi, dacă suntem un stat democrat, atunci trebuie să ținem cont de voința poporului, dar nu de niște circumstanțe care nu au nici suport juridic. Ne-a mirat și pe noi această decizie a CEC-ului. De aceea, astăzi, am înaintat un nou aviz cu recomandări și i-am indicat CEC-ului să revizuiască de urgență ultimul său act și să instituie numărul secțiilor de votare conform avizului Ministerului de Externe. Are termen de trei zile și vom vedea care va fi reacție CEC-ului."

Maia Bănărescu a adăugat că în cazul în care CEC va neglija solicitarea avocatului poporului, va fi sesizată Procuratura.

MAIA BĂNĂRESCU, avocatul poporului: "Noi așteptăm aceste trei zile și vedem ce iese. Dar ulterior, avocatul poporului are dreptul să meargă la Procuratură unde va examina și să se expună asupra exercitării corecte și incorecte a atribuțiilor autorităților publice."

La rândul său, expertul în drept, Teo Cârnaț, a menționat că decizia Comisiei Electorale Centrale este una politică, iar prin hotărârea de miercuri autoritatea electorală încearcă să apere interesele unor partide.

TEO CÂRNAȚ, expert în drept: "Destinația Comisiei este de a organiza alegeri libere, echitabile, oneste, egale, pentru cetățenii Republicii Moldova. Este o instituție cu statut autonom, plătită din bani publici și este obligată să le asigure cetățenilor, care contribuie la exercitarea suveranității, dreptul lor electoral. Nu este plătită pentru a crea obstacole din partea bugetului național."

Potrivit lui Cârnaț, decizia CEC este de neînțeles, mai ales că Ministerul de Externe a anunțat clar că este gata, din punct de vedere logistic, uman și financiar să asigure funcționalitatea a 192 de secții de votare pentru cetățenii din diaspora.

TEO CÂRNAȚ, expert în drept constituțional: "Daca nu vom organiza astfel de secții și unii cetățeni nu vor reuși pe 11 iulie să-și exercite votul, vor spune că din cauza statului nu au reușit să meargă la alegeri și vor cere despăgubiri de la stat. Până acum nu am avut astfel de precedente, dar sunt posibile din moment ce pot fi deschise încă 40 de secții de votare, dar CEC se opune. Explicația CEC are mai mult un caracter politic și nicidecum o motivație juridică."

Emisiunea „Cabinetul din Umbră” poate fi urmărită la Jurnal TV în fiecare zi de joi, de la ora 20:00.

Opinia ta contează. Comentează!