Factura la gaze și căldură scade
Economic 22 noiembrie 2023, 19:36 | 831

Guvernul va compensa 33% din tariful la gaze naturale și 58% din tariful la energia termică, în actualul sezon rece. Potrivit autorităților, reducerea la factură se va aplica în funcție de vulnerabilitatea energetică. ”În acest an, vom avea șapte categorii”, a precizat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: "Categoria de non vulnerabili care utilizează până la 5% din veniturile disponibile pentru achitarea energiei, categoria de vulnerabilitate primară care utilizează între 5-10% din venitul disponibil, categoria de vulnerabilitate scăzută care va utiliza între 10-20% din venitul disponibil pentru achitarea energiei, categoria de vulnerabilitate medie care va utiliza între 20-40% din venitul disponibil pentru achitarea energiei."

Potrivit ministrului Buzu, Guvernul va compensa în medie 33% din tariful la gaz, care va varia între 12 lei pentru un metru cub, pentru categoria de vulnerabilitate extremă, și 17 lei pentru un metru cub, la categoria de vulnerabilitate scăzută. În ceea ce privește căldura centralizată, vor fi compensate 58% din tarif, care va fi între 1450 de lei, pentru categoria de vulnerabilitate extremă, și până la 2900 de lei, pentru categoria de vulnerabilitate primară.

ALEXEI BUZU, ministrul Protecției Sociale: "Și categoria de vulnerabilitate energetică care va utiliza peste 40% din venitul disponibil. Pentru categoriile de vulnerabilitate foarte ridicată și vulnerabilitate extremă se calculează în baza coșului minim de consum."

Până în prezent, pentru acordarea compensațiilor la căldură s-au înscris 610 mii de gospodării. Anul trecut, peste 760.000 de gospodarii au beneficiat de compensații la energia electrică, termică si gaze naturale. Bugetul total a fost de 3,7 miliarde de lei. O bună parte din acesta a fost acoperită din banii partenerilor externi. Pentru sezonul curent, suma preconizată pentru compensații este de 2,7 miliarde de lei.

Pentru a primi compensații, oamenii trebuie să completeze cererea pe platforma online compensatii.gov.md, până pe 25 noiembrie, indiferent dacă s-au înregistrat sau nu anul trecut. În sezonul rece 2023 – 2024 nu vor fi acordate compensații persoanelor, care nu se vor înregistra în sistemul informațional.

Opinia ta contează. Comentează!