Marina Ucraineană, rol cheie pe râuri
Externe 4 august 2023, 19:33 | 314

Rusia încearcă tot mai des să atace Kievul cu drone, dar apărarea antiaeriană ucraineană e la înălțime. Dacă dronele reușesc, totuși, să se apropie de capitala ucraineană, e din cauza utilizării căilor navigabile ale Ucrainei. Și aici intervine Marina: mult diminuată și absentă din marea liberă, joacă încă un rol-cheie pe râuri, relatează France 24.

Vizitatorii care vin în Kiev pe vreme de război sunt deseori surprinși de cât de normală pare viața aici, dar este ceva care lipsește în acest tablou - bărcile de agrement, notează France 24.

HANNA, ofițer din Marina ucraineană: "În mod normal, pe râul Nipru sunt mereu multe iahturi, catamarane, caiace, dar de când Rusia a lansat un război pe scară largă, navigația civilă a fost interzisă."

În schimb, ambarcațiunile militare merg pe căile navigabile în căutarea pericolului.

ANTON, căpitan al Marinei ucrainene: "Rușii folosesc altitudini mici. De aceea, ei pot trimite acele drone aproape invizibile."

Ceea ce nu poate detecta radarul, o pot face metodele mai puțin tehnologice.

ANDRIY, ofițer în Marina ucraineană: "Le reperăm vizual sau prin sunetul pe care îl emit și apoi le doborâm. Dar nu vă pot spune cum exact."

La fel ca mulți militari ai Ucrainei de azi, Anton era civil, înainte de februarie 2022. În prezent, Ucraina nu are nave mari de război în funcțiune, conchide France 24.

Opinia ta contează. Comentează!