Năstase, întrevedere cu oficial francez
Externe 7 martie 2018, 20:50 | 1586

Conducerea Platformei Demnitate și Adevăr a avut o întrevedere cu ambasadorul Franței la Chișinău. Părțile au făcut un schimb de opinii privind situația din Republica Moldova. Andrei Năstase a subliniat că statul francez este un model de urmat.

Potrivit unui comunicat de presă, ambasadorul Franței, Pascal Le Deunff, a subliniat importanța reformelor reale în justiție, a libertății presei, lupta împotriva corupției, aspecte esențiale pentru deblocarea relațiilor cu Uniunea Europeană. Diplomatul a menționat că deși în Republica Moldova sunt unele realizări, Uniunea Europeană a criticat guvernul de la Chișinău și a pus condiții clare pentru finanțare.

"La sfârșitul lunii martie, o delegație a Comisiei de la Veneția va veni în Republica Moldova și va evalua situația, înainte de luarea de către Bruxelles a deciziei privind finanțarea", se arată în comunicat. În acest context, președintele Platformei Demnitate și Adevăr a spus că, fiind membru observator al PPE, partidul pe care îl conduce împărtășește implicit valorile europene și își bazează activitatea pe conceptul de democratizare, modernizare, restabilire a principiilor statului de drept și readucerea Republicii Moldova pe făgașul normalității. Andrei Năstase a vorbit și despre restanțele guvernării.

Totodată, în discuția cu ambasadorul Franței au fost abordate inoportunitatea schimbării sistemului electoral, necesitatea abolirii votului mixt, pericolul fraudării alegerilor parlamentare, situația din Transnistria, linșajul mediatic și lipsa concurenței loiale pe piața media. În acest context, politicienii de la Chișinău au solicitat diplomatului sprijin pentru presa liberă.

Andrei Năstase a vorbit și despre strategiile electorale ale Platformei Demnitate și Adevăr, necesitatea de a consolida blocul politic proeuropean, antioligarhic, dar și modul în care este gestionată capitala Franței. În încheiere, participanții la întrevedere s-au arătat dispuși să mențină contacte regulate, se mai arată în comunicat.

Opinia ta contează. Comentează!