Image-Description
Dacă va obține independența în urma Brexit, Scoția va încerca să reintre in UE
Externe 27 noiembrie 2019, 16:15 | 1215

Prim-ministrul Scoţiei, Nicola Sturgeon declatră într-un interviu pentru BBC că, în cazul în care Scoţia își va obţine independenţa, atunci va încerca să reintre în Uniunea Europeană. Sturgeon, preşedinta Partidului Naţional Scoţian (SNP), partid care militează pentru independenţa Scoţiei, este oentru un al doilea referendum referitor la ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, dar nu este convinsă că aceasta ar rezolva problemele Scoţiei, pentru că nu se poate exclude repetarea rezultatului din anul 2016.

La referendumul organizat în iunie 2016, 51,89% dintre participanți au votat pentru ieşirea Marii Britanii din UE, menționează Rador. În Scoţia însă, 62% din electorat a dorit rămânerea în Uniunea Europeană.

Având în vedere această situaţie, doamna Nicola Sturgeon a pus în vedere în repetate rânduri posibilitatea organizării unui nou referendum ce vizează independenţa Scoţiei.

La data de 18 septembrie 2014 a avut loc un referendum despre independenţa Scoţiei. Atunci, după ce guvernul Marii Britanii condus de David Cameron a făcut mari concesii Edunburgh-ului – 55,3% au votat pentru rămânerea în Regatul Unit. Sturgeon însă crede că situaţia s-a schimbat radical după referendumul privind Brexit-ul şi Scoţia nu poate să-şi permită ca după ce în mod univoc şi-a declarat intenţia de a rămâne în UE să fie scoasă de acolo.

Prim-ministrul scoţian a afirmat că dacă guvernul britanic condus de Boris Johnson va scoate ţara din Uniunea Europeană şi ar „duce cu el” şi Scoţia, atunci Scoţia ar căuta drumul de întoarcere către Uniunea Europeană.

Întrebată fiind despre ipoteza în care Scoţia și-ar obţine independenţa, atunci de cât timp ar avea nevoie pentru a intra din nou ca ţară sine stătătoare în UE, doamna Sturgeon a răspuns:

„Nu aş putea să vă dau o foaie de parcurs foarte concretă, dar în urma negocierilor pe care le-am avut până acum cu oficiali din UE, aş spune că Scoţia ar putea reintra relativ repede în comunitatea europeană”.

Nicola Sturgeon este de părere că, pentru a se reintegra în UE nu este neapărat necesar ca Scoţia să aibă propria sa moneda naţională. Poziţia guvernului SNP este că în primii ani după obţinerea independenţei Scoţia ar putea să folosească lira sterlina britanică.

Acest plan însă a fost vehement criticat.

Contraargumentul principal a fost acela că prin folosirea monedei unei alte ţări, Scoţia și-ar subordona propria politică monetară unei ţări care tocmai părăseşte Uniunea Europeană.

Despre această problemă premierul scoţian a afirmat că după obţinerea independenţei, Scoţia și-ar crea propria banca naţională, precum şi infrastructura necesară pentru funcţionarea acestei instituţii şi acest lucru ar fi parte din temele de negociere cu Uniunea Europeană. În schimb, nu este adevărat că Scoţia ar trebui să-și creeze propria monedă pentru a intra în UE.

Scopul declarat al premirului Nicola Sturgeon a fost ca deja anul viitor să se organizeze un nou referendum despre independenţa Scoţiei, însă prim-ministrul britanic conservator, Boris Johnson a afirmat de mai multe ori, că dacă tot el va fi şeful guvernului britanic şi după alegerile parlamentare anticipate programate pentru 12 decembrie, atunci nu va aproba organizarea unui nou referendum privitor la independenţa Scoţiei.

Ideea Nicolei Sturgeon – cel puţin acum – nu este îmbrăţişată nici de opoziţia britanică, respectiv de Partidul Laburist şi Partidul Democrat Liberal.

Cu toate acestea, tendinţele de independenţă ale Scoţiei şi mişcările similare din Wels, respectiv în Irlanda de Nord complică foarte mult procesul Brexit. Mai mulţi analişti, citaţi de The Guardian, au avertizat că Brexitul ar putea să atragă după sine escaladarea mişcărilor separatiste, care ar ameninţa însăşi existenţa Marii Britanii, notează Rador.

Opinia ta contează. Comentează!