Image-Description
Moldovenii se pregătesc de o iarnă grea
Social 19 iulie 2022, 16:13 | 937

Scumpirea gazelor le dă bătăi de cap oamenilor. Mulți se văd nevoiți să treacă la încălzirea cu lemne, dar și acestea s-au scumpit și, în plus, sunt greu de găsit, spun oamenii. Din rezervele de anul trecut aproape că nu a mai rămas nimic, iar banii abia de le ajung să-și cumpere strictul necesar. Localnicii din satul Podgoreni, raionul Rezina se tem că nu vor avea cu ce se încălzi la iarnă.

Acest bărbat spune că pe timp de iarnă, toată familia sa se încălzește cu gaze naturale. Anul acesta însă situația s-ar putea schimba, deoarece buzunarul nu-i mai permite să acopere noile tarife.

Pe acest bărbat din satul Podgoreni l-am găsit muncind la poartă. Spune că, în sezonul rece, se încălzește exclusiv cu lemne, dar încă nu s-a aprovizionat, pentru că nu știe de unde să le cumpere. În plus, nici bani nu are.

Soții Melnițchi ne-au spus că ar vrea să-și facă stocuri de lemne, însă din pensia pe care o au, nu pot să pună un ban deoparte.

Echipa Jurnal TV a mers la piață improvizată din Chișinău pentru a discuta cu cei care vând lemne de foc. Vânzătorii au refuzat să discute însă cu noi.

În cele din urmă am aflat că intermediarii comercializează un metru ster de lemne cu o mie 500 de lei. Asta în condițiile în care responsabilii de la întreprinderile silvice spun că prețul ar fi de 700 de lei.

SERGIU CHIHAI, inginer-şef, Agenția „Moldsilva”: "Conform catalogului de prețuri, din parchet, adică din pădure, este 700 de lei metrul ster tare și de 400 de lei lemnul de foc moale. La noi prețurile au crescut cu 5%, față de cele planificate la început de an, datorită faptului că a crescut foarte mult un factor, a fost combustibilul și respectiv serviciilor de efectuare a lucrărilor de exploatare."

Acum o săptămână, Ministerul Mediului a cerut primăriilor să evalueze și să prezinte volumul de masă lemnoasă de care au nevoie gospodăriile din țară. După această procedură, „Moldsilva” va aloca lemn de foc pentru fiecare localitate. Problema la care autoritățile nu au încă o soluție este transportarea lemnului până la poarta beneficiarilor.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie