Ucraina a reluat astăzi exporturile de cereale pe mare, odată cu plecarea unei nave încărcate cu porumb din portul Odesa
Externe 1 august 2022, 20:08 | 504

Ucraina a reluat ASTĂZI exporturile de cereale pe mare, odată cu plecarea unei nave încărcate cu porumb din portul Odesa. Nava de mărfuri uscate Razoni, sub pavilion Sierra Leone, este încărcată cu porumb și se îndrepta dimineață spre Liban. ”Pentru prima dată după începerea invaziei ruse, este o uşurare pentru lume'', a reacţionat ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba.

''Lumea răsuflă uşurată în această zi, în special amicii noştri din Orientul Mijlociu, Asia şi Africa, întrucât primele cereale ucrainene părăsesc Odesa după luni de blocadă rusă. Ucraina a fost întotdeauna un partener de încredere şi va rămâne aşa dacă Rusia respectă partea sa de acord'', a scris ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba pe Twitter.

La rândul său, ministrul infrastructurii ucrainean Alexandr Kubrakov a scros că astăzi, Ucraina, alături de parteneri, face încă un pas către prevenirea foametei în lume.

El a precizat că nava Razoni este încărcată cu 26.000 de tone de porumb şi că alte 16 nave aşteaptă deja în porturi de la Marea Neagră să plece.

Rusia și Ucraina au semnat acorduri separate cu Turcia și ONU, care deschid calea pentru ca Ucraina – unul dintre principalii grânari din lume – să exporte 22 de milioane de tone de cereale și alte produse agricole care au fost blocate în porturile din Marea Neagră din cauza conflictului. Se așteaptă ca alte nave să părăsească porturile ucrainene prin coridoare sigure, în conformitate cu acordurile semnate la Istanbul.

Rusia şi Ucraina au semnat în 22 iulie, la Istanbul, un acord cu privire la instaurarea unor culoare securizate cu scopul de a permite exportul de cereale blocate în Ucraina. Acordul va fi valabil timp de 120 de zile, timp în care pot fi transportate cele circa 25 de milioane de tone din silozurile ucrainene înaintea strângerii noii recolte.

Navele şi încărcătura ar urma să fie inspectate la Istanbul, sub autoritatea Centrului comun de coordonare, care a fost inaugurat oficial săptămâna trecută în metropola turcă, conform acordului semnat pe 22 iulie de Ucraina şi Rusia, cu medierea Turciei şi a ONU.

O blocadă a flotei rusești din Marea Neagră, de când aceasta și-a invadat vecinul, a tăiat aprovizionarea piețelor din întreaga lume și a dus la creșterea prețurilor la cereale. Mulți oameni din cele mai sărace regiuni ale lumii se bazează pe transporturile de alimente din Marea Neagră.

Moscova a negat responsabilitatea, dând vina pe sancțiunile occidentale pentru încetinirea propriilor exporturi de alimente și de îngrășăminte și pe Ucraina, pentru că și-a minat porturile din Marea Neagră.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că recolta Ucrainei ar putea fi la jumătate din cantitatea obișnuită din cauza conflictului.

Opinia ta contează. Comentează!