Image-Description
Accize suplimentare la importul autoturismelor de lux, începând din 2020
Economic 22 noiembrie 2019, 13:01 | 2543

Un sistem de accizare suplimentară graduală a automobilelor de lux va fi aplicat începând cu anul viitor, conform proiectului Legii politicii bugetar-fiscale pentru 2020, propus de Guvern pentru consultări publice.

Astfel, potrivit documentului, la importul autoturismelor cu valoarea mai mare de 600 de mii de lei cota accizei va fi de 2% și va crește gradual, în funcție de prețul mașinii, până la 10%, în cazul celor care costă 1,8 milioane de lei și mai mult.

Legislația fiscală în vigoare prevede o acciză suplimentară de 2% pentru autoturismele mai scumpe de 1,5 milioane de lei.

În 2018, pentru 79 de mașini cu o valoare mai mare de 1,5 milioane de lei au fost încasate aproximativ două milioane de lei la bugetul de stat.

Ministerului Finanțelor susține că, prin accizarea suplimentară graduală, urmărește să asigure echitatea fiscală și socială. Conform formulei propuse, vor fi impozitate aproximativ 1100 autoturisme anual. Ministerul estimează încasări 60 de milioane de lei la bugetul de stat.

Potrivit Ministerului Finanțelor, impactul acestei măsuri va afecta doar o categorie îngustă de persoane, care au posibilitatea să procure și să importe autoturisme cu o valoarea mai mare de 600 de mii de lei.

Opinia ta contează. Comentează!