Sute de români s-au adunat în orașe din toată țara pentru a protesta față de restricțiile impuse de guvern
Externe 30 martie 2021, 19:59 | 1259

Mii de români din marile orașe ale țării au cerut eliminarea restricțiilor introduse în weekend. Printre manifestanți și-au făcut loc și persoane violente, care au încercat să-i lovească pe jandarmi. 12 ofițeri au fost răniți. Cele mai ample acțiuni de protest au avut loc în București.

Oamenii s-au strâns în pieţele centrale ale oraşelor sau în faţa prefecturilor, au scandat lozinci împotriva autorităţilor, au reclamat dictatura medicală şi au dat foc măştilor de protecţie.

Manifestanţii cer, printre altele, să se renunţe la obligativitatea purtării măştii de protecţie în zonele publice.

Protestatar: "Ne vrem viața înapoi. Ne vrem normalitatea înapoi. Oamenii nu mai doresc mizeria asta de mascaradă. Oamenii nu mai doresc o stare de alertă permanentizată. Nu mai doresc mascarada testelor PCR care sunt o fraudă științifică. Nu poți să bazezi reguli județene și reguli de închidere a orașelor pe o probă științifică. Suntem în plină instalare a unei dictaturi medicale."

În București, câțiva manifestanți au atacat jandarmii cu pietre, au vandalizat stații de autobuz și vitrine. Forțele de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene și au reținut zeci de persoane.

ALIN STOICA, prefectul Bucureștiului: "Au fost aplicate sancțiuni de către jandarmerie. Jandarmeria a păstrat calmul și ordinea însă au fost aplicate și sancțiuni, în primul rând organizatorilor. Și unii dintre participanți au fost sancționați."

12 jandarmi au fost răniți, iar trei dintre ei au avut nevoie de îngrijire medicală la spital.

La Galați, protestul început pașnic a degenerat în adevărate lupte de stradă.

Iar la Cluj-Napoca, protestatarii au blocat circulația pe mai multe artere principale ale orașului.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență Raed Arafat a avut un mesaj pentru cei, care protestează față de noile măsuri de combatere a bolii.

RAED ARAFAT, șeful DSU: "Cei care neagă existența virusului, n-am ce să-i mai conving. Ce să le spunem, nu știu. Dar măcar cei care mai pot gândi, să înțeleagă că situația nu este una de jucat cu ea, nu este una de lăsat loc interpretărilor și interpretărilor conspiraționiste și asta ei măcar să înțeleagă că orice rudă de-a lor, orice apropiat. oricine poate să fie mâine poimâine victima acestui virus."

Președintele Klaus Iohannis a condamnat violențele care au avut loc. Protestele sunt fireşti în democraţiile funcţionale, însă manifestările violente, extremismul și xenofobia sunt intolerabile şi complet de neacceptat, a scris șeful statului într-o declarație.

Noile restricţii impuse de Guvern au intrat în vigoare duminică seara. În toate localităţile în care incidenţa este mai mare de 4 la mie, agenţii economici vor închide la ora 18, iar deplasarea persoanelor în afara locuinţei după ora 20 este permisă doar pentru câteva motive bine întemeiate.

Opinia ta contează. Comentează!