Mii de francezi au protestat ieri în mai multor oraşe împotriva reformei pensiilor, pe care o promovează Emmanuel Macron
Externe 8 februarie 2023, 15:48 | 356

Mii de francezi au protestat ieri pe străzile mai multor oraşe împotriva reformei pensiilor, pe care o promovează Emmanuel Macron. Sindicatele consideră că modificările propuse sunt inechitabile. Ieri a fost a treia rundă de proteste organizate în Franța în mai puțin de o lună. Astăzi se anunță o nouă zi cu probleme, deoarece două sindicate feroviare au cerut prelungirea grevei cu 24 de ore.

Au avut loc manifestaţii la Paris, Bordeaux, Montpellier, Marsilia şi Toulouse. Mai multe persoane au fost reținute pentru acte de vandalism.

Serviciile feroviare au fost întrerupte, activitatea în unele şcoli suspendată şi livrările rafinăriilor au fost oprite, deoarece angajaţii din mai multe sectoare au ieşit în stradă.

Potrivit oficialilor guvernamentali, reforma este necesară, deoarece sistemul actual de pensii nu poate fi susţinut şi evoluează spre deficit. Oamenii trebuie să muncească cu doi ani mai mult – adică până la vârsta de 64 de ani – pentru a menţine bugetul unuia dintre cele mai generoase sisteme de pensii din lumea industrială. Executivul de centru de la Paris intenţionează să crească treptat vârsta de pensionare, de la 62 la 64 de ani, accelerând totodată creşterea perioadei de contribuţie pentru pensia integrală. Ar urma însă să crească pensia minimă, până la 1200 de euro.

În prezent, vârsta medie de pensionare este mai mare decât limita legală de 62 de ani, deoarece angajaţii care nu au stagii de contribuţie suficiente continuă să lucreze. Abia de la 67 de ani, pensiile se achită integral indiferent de perioada de contribuţie - o prevedere pe care guvernul vrea să o păstreze.

Dintre toate ţările Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, francezii petrec cei mai mulţi ani la pensie, un beneficiu foarte apreciat la care o majoritate substanţială este reticentă să renunţe, arată sondajele. Sindicatele spun că revizuirea propusă îi va pedepsi pe cei care au început să lucreze la o vârstă fragedă sau care au muncit din greu în locuri de muncă solicitante din punct de vedere fizic.

Decizia revine acum Adunării Naţionale - camera inferioară a parlamentului Franţei. Dezbaterile vor continua probabil până la sfârşitul săptămânii viitoare, în condiţiile în care guvernul nu dispune de o majoritate parlamentară, ci depinde de susţinerea Republicanilor, formaţiune conservatoare care are unele rezerve faţă de proiect, scrie AFP.

Opinia ta contează. Comentează!