Image-Description
Unul dintre profesorii liceului Orizont expulzați în Turcia ar putea fi condamnat și pentru jurnalism
Social 14 decembrie 2019, 13:03 | 2176

Fostul director al filialei din Ceadâr-Lunga a liceului „Orizont”, Feridun Tüfekçi, care a fost expulzat din R. Moldova anul trecut și condamnat la 7 ani și jumătate de închisoare în Turcia, ar putea primi o nouă pedeapsă.

Conform nokta.md, care face referire la spusele soției acestuia, Galina Tüfekçi, procurorul insistă asupra majorării termenului de detenție, la 17 decembrie urmând să aibă loc o nouă ședință, într-un proces în care lui Feridun Tüfekçi îi sunt aduse învinuiri pentru activitate jurnalistică.

Femeia afirmă că nu știe ce pedeapsă va fi cerută, dar, inițial, procurorul a solicitat 28 de ani de închisoare.

Feridun Tüfekçi a venit R. Moldova pe când avea 17 ani, la studii, iar după finalizarea acestora s-a căsătorit cu profesoara lui, Galina, rămânând în țara noastră. El a practicat jurnalismul, activând o perioadă și la o televiziune turcă, în calitate de corespondent străin.

ZdG amintește că, în dimineața zilei de 6 septembrie 2018, șapte angajați ai rețelei de licee „Orizont” au fost reținuți în timp ce ieșeau din casă pentru a merge la serviciu și transportați la Aeroportul Internațional Chișinău, acolo unde îi aștepta un avion, plătit de Serviciul de Informații și Securitate (SIS), pentru a-i duce în țara lor de origine, Turcia. SIS declara atunci că cei șapte cetățeni turci ar avea legături cu o grupare islamistă, condusă de clericul Fethullah Gülen, aflat de mai mulți ani în auto-exil în SUA, din cauza relației sale tensionate cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan.

Doi dintre cei șapte angajați ai Liceului „Orizont”, trimiși forțat în Turcia, erau profesori, iar ceilalți cinci dețineau funcții administrative în cadrul instituției de învățământ. Majoritatea dintre aceștia au familii în R. Moldova și copii care dețin cetățenia R. Moldova, iar o parte dintre ei locuiau aici de peste 20 de ani.

La 11 iunie 2019, CtEDO a emis o hotărâre prin care a declarat că R. Moldova a încălcat dreptul la libertate și siguranță şi dreptul la respectarea vieții private și de familie a cinci cetățeni turci care s-au adresat în instanța europeană. 

Ulterior, la 2 august, Procuratura Generală a anunțat că a deschis un dosar penal pe faptul excesului de putere și depășirii atribuțiilor de serviciu, comis de angajații BMA și SIS.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie