Un spectacol documentar al Teatrului „Luceafărul” aduce în scenă povestea unei perioade întunecate din istoria Basarabiei
Cultură 29 noiembrie 2023, 20:22 | 785

Un spectacol documentar al Teatrului „Luceafărul” aduce în scenă povestea unei perioade întunecate din istoria Basarabiei: foametea din 1946-1947. Inspirat din „Cartea Foametei”, semnată de Larisa Turea, spectacolul își propune să recreeze suferințele și amintirile unei generații uitate din istoria recentă. Premiera care va avea loc sâmbătă, 2 decembrie, va fi însoțită de o expoziție de fotografii rare din perioada postbelică.

PAULA BEJENARI, reporter Jurnal TV: "Inspirați de mărturiile din „Cartea foametei" , regizorii și actorii de la Teatrul „Luceafărul” montează un spectacol-document, care va aduce în lumina reflectoarelor un fragment de istorie, numit de contemporani drept „pedeapsa lui Stalin pentru nesupunere, pentru colaborarea cu armatele române în 1941-1944”."

Spectacolul are la bază mărturiile supraviețuitorilor din acea vreme. Actorii spun că vor fi vocea unei generații pierdute din cărțile de istorie, lipsite de dreptul la replică, lipsite de elementarul drept la existență.

VITALIA GRIGORIU, actriță: "Este foarte necesar și important să vorbim despre aceste evenimente ca să nu rămână categorisite ca niște povești care ni le-au spus buneii sau străbunii noștri."

MARIA ANTON, actriță: "Noi mai curând suntem niște mesageri, noi aducem istoriile unor oameni, care în cazul nostru, în cazul acestui spectacol au trecut prin foametea organizată din anii 1946-1947."

ION LIULICA, actor: "De la început eram foarte sceptic, adică nu tocmai credeam că s-au întâmplat aceste istorii, dar deja citind din cartea doamnei Larisa Turea într-adevăr sunt niște povești mărturisite de oameni reali."

IRINA VACARCIUC, actriță: "Este foarte important să cunoaștem ce s-a întâmplat, mai ales că vorbim despre spațiul acesta, nu este un spațiu străin, este spațiul nostru. Au trăit perioada asta buneii noștri, adică suntem legați direct de evenimentele astea."

Regizorul spectacolului de teatru documentar „1946”, Slava Sambriș, ne spune că despre foametea din ’46-’47 se cunosc foarte puține lucruri.

SLAVA SAMBRIȘ, regizor, director artistic, Teatrul „Luceafărul”: "E vorba de un spectacol despre foametea din Basarabia, o foamete care a fost organizată, în baza cărții Larisei Turea, „Cartea Foametei”, o carte absolut necesară spațiului nostru. Cum vor pleca oamenii? Sper să plece cu un mare semn de întrebare, sper să acorde mai multă atenție acestui aspect, sper să înțeleagă de ce e nevoie de asemenea spectacol, pentru a-și schimba puțin viziunile despre societate, despre viitor, despre noi ca națiune ca identitate."

Montarea spectacolului „1946” este sprijinită de Ambasada Statelor Unite la Chișinău și Ministerul Culturii. În cadrul premierei, Teatrul „Luceafărul” va găzdui o expoziție de fotografii realizate de Zaharia Cușnir, care n-a fost fotograf de meserie, dar este unul dintre puținii, care a lăsat în urma sa lucrări de excepție - adevărate documente a vieții de la sat din perioada postbelică.

Opinia ta contează. Comentează!