Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldova, victima propagandiștilor
Post Scriptum 6 octombrie 2023, 21:36 | 374

În ultima perioadă, în spațiul public au fost enunțate mai multe manipulări, falsuri sau jumătăți de adevăr în privința susținerii financiare de care se bucură Republica Moldova din partea Occidentului, a lumii libere și civilizate.Aceste falsuri au fost multiplicate și distribuite la greu de către propaganda rusă, atât de prezentă în continuare în țara noastră, în special pe rețelele de socializare. Din păcate, în corul goarnelor care s-au lăsat antrenate în aceste campanii de dezinformare se numără și politicieni de opoziție proeuropeni. Care, luați de valul criticilor către actuala guvernare, poate nu realizează că, de fapt, se înscriu în rândurile celor care aduc prejudicii de imagine și prietenilor noștri externi din Uniunea Europeană și restul lumii libere.

Acest amalgam de voci, format din unii dintre cei mai odioși propagandiști ai rușilor de la Chișinău, politicieni vopsiți în proeuropeni sau pur și simplu oameni luați și ei de valul urii la adresa guvernării, susțin că Moldova nu prea a beneficiat de granturi din parte Occidentului. Că cea mai mare parte din bani a venit sub formă de împrumuturi cu dobânzi uriașe sau chiar că pe vremea comuniștilor Moldova ar fi beneficiat de mai multe granturi.

Am solicitat informații de la autorități în privința susținerii financiare acordate țării noastre în ultimii ani. Mă refer nu doar la asistența din partea din partea UE, ci și a țărilor membre UE separat, a SUA, Canadei și altor state libere și democratice. Iar cifrele sunt următoarele.

Astfel, din 2021 și până în prezent, în bugetul Republicii Moldova a intrat asistență financiară externă în valoare de aproximativ 2,1 miliarde de euro. Dintre aceștia, 450 de milioane de euro au intrat sub formă de granturi, iar restul credite și împrumuturi la niște rate avantajoase, care nu depășesc 5%, dar de regulă sunt mult mai mici.

În perioada celor 8 ani de guvernare comunistă, cu care s-au aventurat unii în comparații, sumele intrate au fost mult mai mici. Iar în 2003 și 2004 au fost chiar spre zero, din cauza gravelor derapaje antidemocratice la care se preta acea guvernare.

Atenție, aici vorbim doar despre bani care au intrat în buget între 1 ianuarie 2021 și până la data de 31 august 2023. Și nu de sume aprobate sau promise, care urmează să fie debursate până la finele acestui an. Și este vorba, printre altele, de încă 105 milioane de euro din partea UE pentru compensațiile la căldură și energie electrică sau 76 de milioane de dolari din partea SUA pentru eficiență energetică.

Totodată, în sumele enunțate mai sus nu sunt incluse alte tipuri de asistență ce vin din partea Occidentului, care nu intră în bugetul de stat. Spre exemplu ce merge către diverse agenții de implementare, proiecte private sau pentru societatea civilă. Pentru că sumele ar fi mult mai mari.

După cum v-am mai spus și altă dată, din Rusia nu a intrat niciun bănuț în ultimii cel puțin 15 ani. Cel puțin nu pentru susținerea statului. Că pentru propagandiști, politicienii controlați de ei, scheme subversive de destabilizare a țării, coruperea funcționarilor și încercarea devierii parcursului european, au băgat și rușii sume semnificative.

De aia este extrem de important ca atunci când cineva se aventurează să vorbească la acest capitol, să se și informeze foarte bine mai înainte. Pentru că, deși guvernarea actuală merită să fie criticată pentru greșelile pe care le face, proasta comunicare și lipsa de transparență, aceste ieșiri să nu se transforme în falsuri și atacuri la adresa țărilor din Occident care ne-au susținut atât de mult în ultimii ani. Și fără de ajutorul cărora nu am fi putut trece de această perioadă extrem de dificilă, cu război în Ucraina și război hibrid împotriva Moldovei.

Iar încă un semnal al susținerii extraordinare de care ne bucurăm e votul recent din Parlamentul European în favoarea obținerii statutului de candidat la aderare de către Republica Moldova. Pe care putem să-l obținem și cimentăm ulterior prin aderare doar dacă vom fi corect informați și vom înțelege că singura cale pentru a scăpa de corupția și instabilitatea din ultimii 30 de ani e integrarea europeană.

Opinia ta contează. Comentează!