Post Scriptum cu Alex Cozer: Poliția din Moldova cumpără de la ruși

Cam ce ați spune dacă ați afla că poliția Republicii Moldova face achiziții de milioane de la o companie rusească? Imoral, dar nimic nou, nu-i așa? Dar dacă, în plus, ați mai ști că această companie este sub sancțiunile occidentale, atât europene cât și americane? Ba mai mult, că este și deținută de doi dintre cei mai odioși oligarhi ruși, foarte apropiați de Putin?

În ultimii ani, poliția națională a beneficiat de granturi de zeci de milioane de dolari de la UE, SUA, Japonia și alte țări libere, democratice și civilizate pentru a se dezvolta. Astfel, s-a ajuns ca astăzi poliția moldovenească să fie dotată cu mașini de foarte bună calitate, în mare parte flota fiind formată din branduri europene, americane și japoneze.

Însă mașinile trebuiesc întreținute. Iar unele dintre componentele care se uzează cel mai rapid la automobile sunt anvelopele. Și Inspectoratul General al Poliției a lansat în această primăvară o licitație în vederea achiziționării a aproximativ 800 de anvelope de vară, de diferite dimensiuni, pentru automobilele din dotare.

Dintre acestea, 736 trebuie să aibă raza de 16 și dimensiunile de 215/65. Vreo 5 companii au depus oferte, iar după câteva runde de negocieri, câștigătoare a fost desemnată compania Eximotor, care ar urma să livreze cele 736 de anvelope în schimbul sumei de 912.600 de lei.

Doar că Eximotor a propus în oferta sa 736 de anvelope de model Cordiant, produse în Rusia. Acest brand de anvelope aparține companiei petrochimice Sibur, supusă mai multor rânduri de sancțiuni internaționale, europene și americane.

Sibur este deținută de oligarhii Lonid Mickhelson și Ghenadi Timcenko, doi dintre cei mai bogați ruși, care, desgiur, au ajuns la acest statut datorită relațiilor foarte apropiate cu Vladimir Putin. Atât Mikhelson cât și Timcenko sunt și ei supuși sancțiunilor internaționale. Ultimul chiar a rămas fără un yaht luxos, sechestrat de către autoritățile italiene la începutul invaziei din Ucraina.

Așadar, Poliția noastră, a cărei reprezentanți au avut numeroase ieșiri publice în ultima perioadă, vorbind despre modalitățile prin care Rusia sabotează Republica Moldova și o supune unui adevărat război hibrid, este gata să cumpere anvelope de un milion de lei din aceeași țară? Nu este o absurditate aici?

Mai ales că autoritățile noastre tot susțin că s-au alăturat nu știu căror sancțiuni împotriva companiilor care susțin războiul din Ucraina. Doar că, dacă ar fi așa, atunci companii ce livrează produse rusești nici măcar nu ar trebui să fie admise în cadrul licitațiilor cu statul, nu-i așa?

Numai că, la data de 8 aprilie, Inspectoratul General al Poliției a declarat câștigător al licitației pentru livrarea a 736 de anvelope compania Eximotor, care a propus pneuri de model Cordiant, produse în Rusia.

La licitație au mai participat alte patru companii, a căror oferte au fost însă respinse, pe motiv că au fost mai mari. Ciudat e că cei care au analizat aceste oferte au declarat câștigătoare compania ce a propus pneuri rusești, în detrimentul uneia care a venit în ofertă cu anvelope din Serbia, care ar fi costat doar 2,600 de lei în plus. 2600 la o licitație de 915 mii de lei.

Am discutat cu responsabili din poliție care mi-au spus că legislația nu interzice companiilor ce livrează produse rusești să participe la licitații. Dar că înțeleg și ei că nu este normal și nici moral să accepți o astfel de ofertă acum și că încearcă să remedieze cumva problema. Păcat că nu s-au gândit la asta înainte de a ajunge la această situație.

Pentru că, în condițiile actuale, ne-am putea pomeni când sute de mașini europene, cumpărate cu bani donați tot de Occident, să circule cu anvelope rusești, produse de o companie aflată sub sancțiuni. Și cam cum ar fi ca poliția din țara ce a declarat recent Rusia drept principal pericol pentru suveranitatea țării, să circule cu anvelope produse de o companie de acolo? Rușinos, penibil, dacă nu chiar și periculos.

Pe această cale mă adresez încă o dată guvernării. Să nu mai simuleze atât ralierea la sancțiunile internaționale. Adoptați toate sancțiunile și evitați pe viitor astfel de situații absolut imorale.

Post Scriptum cu Alex Cozer: Europa nu e barbaristanul lui Putin

25 aprilie 2024, 20:25

Vă mai amintiți de cei 30 de mii de sierieni? Încă îi mai căutați? În special...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Grupul criminal Șor, la Moscova

23 aprilie 2024, 22:44

Haideți să ne imaginăm că există în lume o țară mică, aflată în vecinătatea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldovenii, uciși prin înfometare

18 aprilie 2024, 20:42

La 20 aprilie, anul acesta, va fi comemorată Ziua Victimelor Foametei Organizate...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Încercări de a compromite Recensământul

11 aprilie 2024, 21:01

În această săptămână a demarat Recensământul Populației și Locuințelor. Un proces...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce se întâmplă pe piața gazelor

9 aprilie 2024, 20:22

Anul acesta pe piața gazelor naturale din Republica Moldova vor avea loc multe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Descinderi și înțelegeri pe sub masă

4 aprilie 2024, 20:31

În ultimele săptămâni parcă s-au întețit descinderile cu mascați prin birourile...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Milioane adunate de la sărbători

2 aprilie 2024, 20:54

Odată cu intrarea-n vigoare a legii prin care toții angajații la stat sunt obligați...

Post Scriptum cu Alex Cozer: 106 ani de la unire

28 martie 2024, 20:30

Ieri s-au împlinit 106 ani de la unirea Basarabiei cu România. Un eveniment...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Rolul marilor artiști

26 martie 2024, 21:14

În anul 2017, când jumătate de milion de români se aflau în stradă, protestând...

Opinia ta contează. Comentează!