Toți cei cinci oameni aflați la bordul submersibilului Titan au murit în urma unei implozii catastrofale
Externe 23 iunie 2023, 20:15 | 646

Toți cei cinci oameni aflați la bordul submersibilului Titan au murit în urma unei implozii catastrofale. Rămășițele navei dispărute de duminică în oceanul Atlantic au fost găsite ieri în apropiere de epava Titanicului. Ocean Gate, compania care organizează expedițiile, nu deține certificare asupra vasului său, iar mai mulți experți au avertizat asupra problemelor de siguranță. "Este o tragedie asemănătoare cu cea a Titanicului și care putea fi evitată", a declarat James Cameron, regizorul legendarului film "Titanic", el însuși producător de submersibile.

JOHN MAUGER, contraamiralul Gărzii de Coastă SUA, primul comandant de district: "În numele Gărzii de Coastă a Statelor Unite și al întregului comandament unificat, aduc cele mai sincere condoleanțe familiilor."

A fost o operațiune de căutare internațională în care au participat specialiști din Statele Unite, Canada și Franța, care au utilizat și un robot. Opusul unei explozii, o implozie este atunci când un obiect se prăbuşeşte brusc şi violent. La acea adâncime, de peste patru mii de metri, submersibilul a fost supus unei presiuni uriaşe, iar întreaga construcţie s-a prăbuşit înainte ca oamenii să realizeze că există o problemă. Cei cinci pasageri ai submersibilului sunt consideraţi morţi, a anunţat aseară și compania Ocean Gate, care a organizat expediţia.

Regizorul James Cameron, care a vizitat de 33 de ori epava pentru a produce în 1997 filmul Titanic, a declarat că a știut de luni că s-a produs o implozie și că au fost o mulțime de semnale de alarmă cu privire la siguranța acestui submersibil.

JAMES CAMERON, regizor: "Ocean Gate nu trebuia să facă ceea ce făcea. Cred că este un lucru destul de clar și mi-aș fi dorit să fi fost mai vocal despre asta, dar cred că nu eram conștient de faptul că ei nu erau certificați. A existat multă îngrijorare în legătură cu acest submersibil. Mulți oameni s-au adunat și au scris o scrisoare către Ocean Gate în care au subliniat: trebuie să obțineți certificare, nu puteți duce oameni jos. Este iresponsabil. Nu am experimentat cu asemenea tehnologii, dar pur și simplu sună rău deoarece facem carcase sub presiune din materiale învecinate - oțel, titan, ceramică, acril."

Cameron susține că tragedia putea fi evitată. JAMES CAMERON: "Sunt impresionat de asemănarea cu catastrofa Titanicului, în care căpitanul a fost avertizat în mod repetat despre prezenţa gheţarilor în faţa navei şi, totuşi, a condus cu viteză maximă într-un câmp de gheaţă, într-o noapte fără lună și drept urmare, mulți oameni au murit. Este o tragedie similară, în care avertizările au fost ignorate. Este pur și simplu uluitor să se producă exact în același loc. Este cu adevărat suprarealist."

La bordul submersibilului s-au aflat miliardarul britanic Hamish Harding, omul de afaceri de origine pakistaneză Shahzada Dawood, împreună cu fiul său Suleman, ambii cetăţeni britanici, Stockton Rush, însuși fondatorul companiei de operare a navei OceanGate și Paul-Henri Nargeolet, un explorator francez de 77 de ani, director de cercetare subacvatică la o companie care deține drepturile asupra epavei Titanic și cel care a condus prima expediție pe Titanic, în 1987. El era o autoritate principală pe subiectul epavei, vizitând-o de 37 de ori. Fiica sa a transmis un mesaj emoționant.

SIDONIE NARGEOLET, fiica pasagerului Titan, Paul-Henri Nargeolet: "Tatăl meu a participat la prima expediție care a fost făcută spre Titanic, la sfârșitul anilor '80. De atunci asta a fost marea lui pasiune. Fie că este în submarin, fie că este pe Titanic, știu că lui îi place asta. Sper că finalul va fi unul bun, că va fi găsit. În orice caz, el este fericit acolo unde este șiasta este liniștitor."

Chris Brown, prieten al lui Hamish Harding, una dintre victime, a declarat că el însuși a abandonat intenția de a merge în expediție din cauza îngrijorărilor de securitate.

CHRIS BROWN: "Părțile submarinului pe care le-am văzut la testele din Bahamas mi s-au părut puțin nesigure. Ei folosesc conducte industriale pentru balast. Folosesc un controler Xbox pentru direcție. Au refuzat categoric să obțină orice formă de certificare."

Omul de știință Michael Guillen, care a călătorit spre epava Titanicului în urmă cu două decenii, a spus că toate călătoriile la fața locului ar trebui să fie oprite până când se stabilește cauza eșecului submersibilului Ocean Gate Expeditions, scrie Reuters.

MICHAEL GUILLEN, om de știință: "Trebuie să ne oprim. Pauză. Să respirăm adânc și să-i întrebăm pe oameni: De ce vor să ajungă la Titanic și cum să o facă în siguranță? Îmi amintesc că atunci când eram acolo, jos, la epava Titanicului, m-a marcat un lucru - am avut un moment de rugăciune pentru oamenii care au murit. Atunci când înconjori epava, este o placă mică, unde stătea căpitanul, și care este în memoria copiilor care și-au pierdut viața în acest naufragiu. Acesta nu este un loc turistic! Este un loc sacru ce trebuie tratat cu respect."

Submersibilul Titan, cu o lungime de aproximativ 6,5 metri, s-a scufundat duminică şi era aşteptat să reapară la suprafaţă peste şapte ore, dar contactul s-a pierdut la mai puţin de două ore de la plecare. Experții afirmă că au avertizat despre problemele legate de siguranța submersibilului Titan încă în 2018. Ei au declarat atunci că vasul este experimental întrucât nu are certificare și nu a avut nicio supraveghere în timpul proiectării, fabricării și testării. Unii dintre pasagerii care au călătorit anterior în submersibil au declarat că expediția a fost extrem de riscantă și că înainte de a urca la bord, au fost puși să semneze documente în care sunt explicate riscurile, inclusiv cel de a-și pierde viața.

Compania Ocean Gate Expeditions a ajuns la epava Titanicului în 2021 și în 2022. În 1912, în călătoria sa inaugurală din Anglia spre New York, nava Titanic a lovit un iceberg și s-a scufundat. Peste 1500 de persoane au murit. Epava, descoperită în 1985, a tot fascinat, de atunci, generații. Pentru o excursie subacvatică în care vezi epava Titanicului, Ocean Gate solicită un preț de 250 de mii de dolari de persoană.

Opinia ta contează. Comentează!