Noi tensiuni în Kosovo
Externe 1 august 2022, 20:02 | 830

Minoritatea sârbă din Kosovo a înlăturat astăzi baricadele ridicate în nordul teritoriului, după amânarea de către Pristina a măsurilor pe care ea le consideră ofensatoare, ultimul puseu de tensiuni din fosta provincie sârbă, relatează France Presse. Aseară, etnici sârbi au ieșit în stradă și au tras cu focuri de armă înspre polițiști. Forțele NATO dislocate în Kosovo anunță că sunt gata să intervină pentru a preveni eventuale ostilități.

Kosovo a dislocat forțe suplimentare de poliție în zonă, iar armata Serbiei din zonele limitrofe a fost trecută în regim de alertă. Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, susținut de Rusia, a declarat că dacă sârbii din Kosovo vor fi persecutați, atunci, cităm, „Serbia va ieși învingătoare”.

ALEKSANDAR VUCIC, președintele Serbiei: "Tot ce pot spune este că noi vom cere pace și vom căuta pace, dar afirm din start: nu va fi nicio capitulare și Serbia va câștiga. Dacă ei îndrăznesc să persecute sârbi, să maltrateze sârbi, să ucidă sârbi, Serbia va ieși învingătoare."

Autoritățile din Kosovo i-au acuzat pe sârbii de dezinformare a comunității internaționale și au declarat că Vučić ar face jocul Rusiei, pentru a destabiliza Balcanii. Premierul Albin Kurti afirmă că grupuri armate controlate de guvernul sârb au tras focuri de armă duminică în nordul Kosovo.

ALBIN KURTI, prim-ministru al Kosovo: "Forțele de ordine și securitate ale statului nostru culeg informații, monitorizează situația și vor acționa în apărarea legii și a cetățenilor, a suveranității noastre și a integrității teritoriale. Următoarele zile și săptămâni pot fi provocatoare și problematice. Ne confruntăm cu național-șovinismul sârb, pe care îl cunoaștem bine."

Autoritățile de la Kosovo au decis să amâne intrarea în vigoare a noilor decizii cu 30 de zile după o întrevedere avută cu ambasadorul Statelor Unite în Kosovo, Jeffrey Honevier. "Din perspectiva Statelor Unite, aceste decizii sunt complet adecvate", a punctat diplomatul.

JEFFREY HONEVIER, ambasadorul SUA în Kosovo: "Credem că această amânare de 30 de zile a implementării lor ar fi importantă, deoarece pare să existe neînțelegere și dezinformare despre aceste decizii în sine și implicațiile lor. Nu cerem ca aceste decizii să fie revizuite. De asemenea, am văzut că unii indivizi au ales să-și exprime preocupările cu privire la aceste decizii, făcând lucruri precum instituirea de baricade sau reducerea libertății de mișcare. Noi nu încurajăm asta și nu sprijinim asta."

Forțele NATO KFOR dislocate în Kosovo anunțau aseară că sunt gata să intervină pentru a preveni eventuale ostilități. Cele două părți erau îndemnate să-și rezolve problemele prin dialog, iar KFOR dădea asigurări că monitorizează situația.

Noaptea târziu, Kosovo a anunțat despre amânarea deciziei privind actele de identitate și plăcuțele de înmatriculare până pe 1 septembrie curent. Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a salutat decizia Kosovo.

Situația actuală este o criză complexă, iar motivul nu este doar cererea de a nu recunoaște documente și numere de înmatriculare pentru mașini. Potrivit experților, Kosovo dorește ca sârbii, care locuiesc în Kosovo să recunoască în sfârșit că locuiesc în Kosovo, nu în Serbia. Sârbii, respectiv, sunt categoric împotriva acestui lucru. Și Belgradul îi sprijină în acest sens. Unele hârtii sau acte nu pot fi cauza conflictului, ci anume sensul încorporat în aceste hârtii, afirmă comentatorii de la portalul Balkan Observer. Ideea, potrivit experților, este că Kosovo dorește să se stabilească ca țară independentă, în timp ce Serbia este împotrivă.

Pacea din Kosovo este menținută de misiunea NATO, KFOR, care are 3 mii 770 de soldați pe teren. KFOR în prezent este constituită din militari din 28 de țări, inclusiv non-NATO, precum Republica Moldova, Armenia sau Austria. Atât Kosovo, cât și Serbia, care ar dori să fie primite în Uniunea Europeană, încearcă din 2013 să-și rezolve problemele, sub patronajul Uniunii Europene, însă s-au înregistrat puține progrese.

Opinia ta contează. Comentează!