Bilanțul dezastrului din Turcia și Siria a ajuns la 17 mii de morți
Externe 9 februarie 2023, 19:35 | 277

Bilanțul dezastrului din Turcia și Siria a ajuns la 17 mii de morți. Salvatorii continuă să-i caute pe oamenii blocați sub miile de clădiri prăbușite. Sunt unele zone, în care echipele de intervenție încă nici nu au ajuns. În Siria, voluntarii încearcă să scoată oameni doar cu mâinile, fără să aibă echipament. Supraviețuitorii îngheață afară sau în corturi și reproșează autorităților că nu fac nimic pentru ei. Atenție! Urmează imagini cu impact emoțional.

Bărbatul din imagini își ia rămas bun de la logodnica sa, care a murit în urma cutremurului. Plănuiau o viață împreună, scrie Reuters.

Sute de voluntari s-au grăbit să ajungă la Istanbul pentru a da o mână de ajutor în regiunile afectate de cutremur. Oamenii stau la coadă pentru a dona sânge supraviețuitorilor. La mai bine de 72 de ore de la cutremurele, care au devastat sudul Turciei, locuitorii din Atalar, un sat de munte aflat la vest de Gaziantep, așteaptă în continuare ajutor având doar mașini pentru a se adăpost de frig, scrie France 24.

Oamenii sunt nevoiți să lupte pentru mâncarea donată de sătenii din împrejurimi.

Președintele Turciei a promis că într-un an va reconstrui zonele afectate. Recep Tayyip Erdogan a respins criticile la adresa gestionării crizei de către guvernul său, recunoscând că au existat probleme.

RECEP TAYYIP ERDOGAN, președinte al Turciei: "Cu siguranță, au existat deficiențe. Este imposibil să fii pregătit pentru un dezastru ca acesta. Nu vom permite niciodată ca cetățenii noștri să fie lăsați în stradă. Rog oamenii noștri să nu lea dea provocatorilor șanse și să fie atenți la declarațiile, care vin de la autorități. Astăzi este timpul pentru unitate și solidaritate."

Iar în Siria civilii voluntari îi ajută pe salvatori în căutarea supraviețuitorilor sub dărâmăturile clădirilor prăbușite, scrie Al Jazeera. Un oficial al Organizației Națiunilor Unite a cerut facilitarea accesului la ajutor în zonele controlate de rebeli din nord-vestul Siriei, avertizând că stocurile de ajutor se vor epuiza în curând.

Sirianul din imagini a pierdut 25 de rude în urma seismului. Întreaga familie a fugit de războiul din țară, fiind în căutarea unui adăpost sigur, scrie Al Jazeera.

Satul al-Taloul din nord-vestul provinciei Idlib din Siria, este inundat după ce un baraj s-a prăbușit în urma cutremurului, scrie AFP.

Pe 6 februarie, două cutremure violente de 7,8 și, respectiv, 7,6 grade au lovit Turcia și Siria. EFE notează că o mobilizare masivă are loc în mai multe țări arabe în sprijinul oamenilor care suferă. Donaţiile depăşesc 115 milioane de dolari și vor fi împărțite în mod egal între Turcia și Siria.

Opinia ta contează. Comentează!