Ungaria acceptă aderarea Suediei la NATO
Externe 27 februarie 2024, 20:04 | 182

Parlamentul Ungariei a aprobat aderarea Suediei la NATO. Ultimul obstacol înainte de pasul istoric al țării nordice, a cărei neutralitate a trecut prin două războaie mondiale și conflictul fierbinte al Războiului Rece, a fost depășit, scrie Reuters. Gestul a fost salutat de către premierul de la Stockholm, Ulf Kristersson, care a calificat ziua drept istorică.

ULF KRISTERSSON, prim-ministrul Suediei: "Și, astfel, parlamentele tuturor țărilor NATO au votat pentru ca Suedia să devină stat membru al NATO. Asistăm, desigur, la o zi istorică. Suedia este o țară remarcabilă, dar noi ne alăturăm la NATO pentru a apăra mai bine tot ce suntem și tot în ce credem."

Votul de la Budapesta s-a produs după ce acum câteva zile, prim-ministrul Suediei a întreprins o vizită în Ungaria, în timpul căreia cele două țări au semnat un acord de arme. Mișcarea Ungariei a fost salutată și de către secretarul de stat american.

ANTONY BLINKEN, secretarul de stat al SUA: "Abia așteptăm ca să finalizăm complet procedura și să aducem Suedia în alianța noastă. Acest lucru subliniază din nou faptul că invazia lui Putin sau invadarea din nou a Ucrainei a produs pentru Rusia - o alianță NATO mai puternică, mai mare, cu accederea Finlandei și acum, a Suediei. Cetățenii Ucrainei sunt acum mai uniți ca niciodată, uniți în opoziție față de Rusia și față de tot ce făcut Putin din 2014."

Stockholmul și-a abandonat politica de nealiniere pentru o mai mare siguranță în cadrul NATO în urma invaziei Rusiei în Ucraina. Aderarea Suediei și Finlandei este cea mai semnificativă extindere a alianței de la mutarea acesteia în Europa de Est în anii 1990, notează Reuters.

ROBERT DALSJO, analist-senior la Agenția suedeză de cercetare pentru apărare: "NATO câștigă un membru, care este serios și capabil și înlătură un factor de incertitudine din Europa de Nord. Ultima piesă a puzzle-ului cade la loc, făcând poziția NATO în regiunea nord-baltică întreagă."

Suedia va aduce în alianță resurse precum submarine de ultimă oră, adaptate condițiilor Mării Baltice și o flotă considerabilă de avioane de luptă Gripen, produse pe plan intern, mai scrie Reuters. Finlanda s-a alăturat Alianței în aprilie 2023. Suedia urmează să devină a 32-a ţară membrul al Alianţei Nord-Atlantice.

Opinia ta contează. Comentează!