Ministrul Alexei Reznikov a precizat că nu vede vreo retragere a rușilor de la frontieră
Externe 21 februarie 2022, 20:40 | 833

Ministrul ucrainean al Apărării, Alexei Reznikov, a declarat astăzi că la granița ruso-ucraineană sunt mii de soldați ruşi. Unul dintre scenariile examinate de Kiev este intensificarea activității trupelor ruse inclusiv în regiunea transnistreană, a declarat Reznikov. Este pentru prima dată când un oficial de un asemenea rang vorbește despre un pericol de pe flancul moldovenesc. La rândul său, ministrul de Externe de la Chișinău, Nicu Popescu, a reiterat „susținerea plenară pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei în granițele recunoscute la nivel internațional”.

Ministrul ucrainean al Apărării a precizat că nu vede vreo retragere a rușilor de la frontieră. ”Componenta terestră a trupelor ruse însumează 127 de mii de militari, iar împreună cu componentele maritimă şi aeriană ajunge la 147 de mii”, a spus Alexei Reznikov într-o conferinţă de presă. ALEXEI REZNIKOV ministrul apărării al Ucrainei: "Când spun că soldaţii noştri sunt pregătiţi pentru orice scenariu, chiar aşa este. Nu minimizăm sub nicio forma ameninţarea, deoarece nivelul ei este într-adevăr ridicat. Unul dintre scenariile luate în considerare de Kiev este că Federaţia Rusă va încerca să încercuiască Ucraina cu trupe - de la Brest până la Taganrog pe uscat, pe două mări şi în Crimeea ocupată temporar - şi, totodată, să-şi intensifice activitatea în Transnistria."

La rândul său, șeful diplomației moldovenești, Nicu Popescu, a emis o declarație în care menționează că orice amenințare sau folosire a forței care afectează suveranitatea și integritatea teritorială a statelor contravine principiilor fundamentale ale dreptului internațional.

NICU POPESCU, ministrul Afacerilor Externe: "Împărtășim îngrijorarea profundă a statelor partenere în legătură cu deteriorarea semnificativă a situației de securitate din Ucraina și de la granițele acesteia, care pun în pericol suveranitatea și integritatea teritorială a țării vecine. Republica Moldova pledează ferm pentru necesitatea dezescaladării tensiunilor actuale, printr-un efort coordonat și prin identificarea unor soluții diplomatice."

În contextul tensiunilor din regiune, autoritățile de la Chișinău reiterează, totodată, susținerea pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, în granițele recunoscute la nivel internațional.

Opinia ta contează. Comentează!