Vinificatorii fac bilanțul pentru 2023
Social 5 aprilie 2024, 20:08 | 2132

Vinificatorii au produs în anul trecut 17, 8 milioane decalitri de vin și au exportat aproape 85 la sută din total. Jumătate din vinul exportat a ajuns în Uniunea Europeană. Datele au fost prezentate astăzi în cadrul conferinței naționale dedicată sectorului vitivinicol.

ȘTEFAN IAMANDI, director, Oficiul Național al Viei și Vinului: "Pentru anul 2023 cifrele sunt foarte bune. Noi am ajuns la cifra 55%, exportăm pe piața Uniunii Europene. Noi exportăm ca volum 123 milioane de litri, exportul în valoare este 192 milioane de dolari. Dacă vorbim despre trend-uri, este în creștere consumul de spumante, este în creștere și exportul de vin rose, aceasta este tendința globală."

În cadrul evenimentului s-a vorbit și despre extinderea pieței. Expertul britanic în marketing strategic, Robert Joseph, afirmă că vinificatorii din Republica Moldova încearcă să facă diferite vinuri, din diferite soiuri de struguri și că aceștia nu copiază pe nimeni.

ROBERT JOSEPH, expert în vinuri, Marea Britanie: "Cred că Republica Moldova poate să-și îmbunătățească mult marketing-ul vinului. Aș vrea să spun cu tărie că producătorii de vin trebuie să lucreze împreună."

Potrivit producătorilor, anul 2023 a fost cel mai cald an și al doilea cel mai secetos. Asta înseamnă că oamenii de afaceri trebuie să să adapteze la noi tehnologii de înființare și exploatare a plantațiilor, pentru a le asigura durabilitatea. În pofida provocărilor, vinificatorii au reușit să ajungă pe piețe noi, iar în primele trei luni ale anului curent au fost exportate peste 31 de milioane de litri.

VALERIU MIHĂLUȚĂ, vinificator: "Piața globală s-a diminuat cu circa zece la sută. O situație nu prea plăcută pentru sectorul vitivinicol mondial. Noi am reușit să ne menținem pozițiile ca în anul 2022. Sperăm anul acesta să mai creștem, să ajungem în Africa, Nigeria, Coasta de Fildeș, unde consumatorul deja ne cunoaște."

În anul trecut, Republica Moldova a produs 17, 8 milioane decalitri de vin și aproape 85 la sută din producție a fost exportată. Jumătate din vinul exportat a ajuns în Uniunea Europeană.

KENT LOGSDON, ambasadorul Statelor Unite la Chișinău: "Cu peste jumătate din toate exporturile către Uniunea Europeană, acest sector este un catalizator pentru integrarea europeană, dar și pentru dezvoltarea economică a zonelor rurale."

În Statele Unite, vinificatorii au exportat, în anul trecut, vin în valoare de 6,7 milioane de dolari, în creștere cu 110 puncte procentuale față de 2022. Conferința „Strategii de creștere a pieței și perspective strategice pentru vinul Moldovei”, desfășurată astăzi la Chișinău, a ajuns la a VII-a ediție.

Opinia ta contează. Comentează!