Bucea, la doi ani de la eliberare
Externe 28 martie 2024, 20:05 | 285

Se împlinesc doi ani de când rușii s-au retras din suburbia Kievului, Bucea, lăsând localitatea într-o baltă de sânge. Imaginele macabre, cu sute de cadavre împrăștiate pe străzi, au șocat atunci toată lumea. Cum trăiesc acum martorii ororilor din 2022, aflăm de la trimisul nostru special în Ucraina, Dumitru Garcaliuc.

DUMITRU GARCALIUC, reporter Jurnal TV: "- Acum doi ani, pe acest loc, a fost o groapă comună. Zeci de persoane, ale căror nume se regăsesc pe aceste plăcuțe comemorative, au fost ucise și îngropate în curtea unei biserici. În total, pe aceste plăcuțe, sunt gravate numele a 509 de persoane. Pe 31 martie 2022, o lume întreagă a aflat despre masacrul din Bucea."

Echipa noastră de filmare a ajuns la Bucea la scurt timp după eliberare. În câteva rânduri, am văzut întreg procesul de deshumare a cadavrelor. Multe dintre acestea erau cu semne vizibile de tortură. Pentru a le identifica, a fost nevoie de prezența rudelor.

Nicolai Glușenko era acasă, când rușii au aterizat pe aeroportul din Hostomel, din suburbia Kievului. Acolo s-a dat cea mai crâncenă bătălie din apropierea capitalei Ucrainei.

NICOLAI GLUȘENKO: "Când am urcat pe scara de la casă, am văzut cum bombardau elicopterele rușilor. Mi-am dat seama că vom fi nevoiți să luptăm. Am pregătit „cocktailuri Molotov”, dar a fost imposibil să le folosim. Le-am ascuns."

Rușii au fost nemiloși. I-au ucis 19 vecini, spune bărbatul.

NICOLAI GLUȘENKO: "Iată, pe aceste două străzi, 300 metri, pe care ne aflăm, au murit 19 oameni. Într-o casă de pe strada cealaltă, soldații au ucis o familie de patru persoane. Bărbatului i-au tăiat picioarele, iar apoi i-au dat foc."

Omul zice că nu va uita niciodată ziua de 31 martie.

Cele mai înfiorătoare imagini au fost surprinse pe strada Iablonko. Toată lumea s-a îngrozit, când a văzut cadavre împrăștiate pe câteva sute de metri și blocuri grav avariate. După doi ani, orașul Bucea revine la viață.

POLINA BOIKO, purtător de cuvânt Primăria Bucea: "Au fost bombardate și din avion, și din tanc. Erau distruși pereții din afară, erau afectate acoperișurile. Acum avem blocuri reparate integral. Mai bine de 95% din populație s-au întors în oraș."

Alexei Olesin a stat în Bucea pe toată durata ocupației. În apartamentul lui s-a tras din tanc. Recent, a terminat reparația... Mâhnit, bărbatul spune că tencuiala nu va ascunde niciodată urmele terorii.

ALEXEI OLESIN, locuitor Bucea: "Desigur, vrem să uităm acest coșmar mai repede, pentru că atunci când în fața ochilor tăi mor oameni, orașul e presărat cu cadavre, oamenii se ascund în subsol, se tem să iasă de acolo, când nu ai posibilitate nici focul să faci, nici mâncare, e groaznic. Toți încearcă să uite, dar probabil asta va rămâne cu noi pentru tot restul vieții."

Consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoliak, ne-a declarat că ceea ce s-a întâmplat acum doi ani este încă o dovadă a faptului că rușii au venit să omoare premeditat populația din Ucraina.

MIHAILO PODOLIAK, consilierul președintelui Ucrainei: "Noi înțelegem acum că acele coloane, care au intrat în suburbiile din Bucea emoțional știau că pot săvârși orice crime și nimeni nu va fi tras la răspundere. Vă amintesc că există două dispoziții ale Consiliului Suprem al Federației Ruse, care spun clar că toate crimele săvârșite de militarii ruși pe teritoriul Ucraineni nu vor avea urmări juridice. Pe 31 martie a avut loc o turnură fundamentală în percepția noastră și a partenerilor noștri față de acest război, și noi sperăm că această atitudine se va menține până la sfârșitul războiului. Rusia trebuie numaidecât să piardă!"

La aproape doi ani de când imaginile cu victimele atrocităților comise de ruși în orășelul Bucea au șocat lumea, Kremlinul încă mai califică imaginile drept înscenare provocatoare. Negarea propriilor crime de război și etichetarea drept false a dovezilor a devenit o strategie, la care Rusia a recurs sistematic de la începutul agresiunii asupra Ucrainei.

Opinia ta contează. Comentează!