Submersibil spre epava Titanic, dispărut
Externe 20 iunie 2023, 19:58 | 562

Este o luptă contra cronometru pentru a găsi un submersibil dispărut în largul coastei din sud-estul Canadei în timp ce ducea turiști să exploreze epava Titanicului. Sunt implicate nave și avioane pentru a depista cinci oameni aflați la bord, scrie France 24.

Gărzile de Coastă americane și canadiene utilizează câteva avioane și nave pentru a cutreiera atât adâncimea, cât și suprafața în timp ce apelează pentru ajutor și la navele comerciale. Duminică, vasul submersibil operat de Ocean Gate Expeditions a dispărut de pe coasta din sud-estul Canadei la aproape două ore după ce a început scufundarea pentru a explora rămășițele legendarei nave Titanic.

Potrivit Gărzii de Coastă americane, la bord se află un pilot și patru pasageri, iar nava are o capacitate de a se scufunda pentru 96 de ore, scrie France 24. Oricum, oficialii au declarat că nu este clar dacă nava se află încă sub apă sau a urcat la suprafață și nu este în stare să comunice.

JOHN MAUGER, contraamiralul Gărzii de Coastă SUA, primul comandant de district: "Locația operațiunii de căutare este de aproximativ 900 de mile la est de Cape Cod, la o adâncime de aproximativ patru kilometri. Este o zonă îndepărtată și este o provocare să conduci o operațiune de căutare în acea zonă îndepărtată, dar utilizăm toate activele disponibile pentru a ne asigura că localizăm ambarcațiunea și pentru a salva oamenii de la bord."

Submersibilul, numit Titan, are o lungime de aproape șapte metri și conține oxigen pentru patru zile, pentru un echipaj de cinci persoane. Se crede că printre pasagerii de la bordul submersibilului dispărut este miliardarul britanic Hamish Harding, un om de afaceri care a postat în mediul online că se alătură la misiunea de scufundare, notează France 24. Istoricul pe subiectul Titanic, Larry Daly, a declarat pentru Reuters că speră că nava dispărută va fi găsită.

LARRY DALY: "Scufundările submersibile la adâncime sunt foarte periculoase, dar este o tehnologie strictă și, cu fiecare an, echipamentul se îmbunătățește, tehnologia se îmbunătățește și așa mai departe. Deci, sunt foarte plin de speranță, sunt foarte pozitiv. Am stat 12 ore în submarin. Avem propriul nostru sistem de respirație la bord și dacă acesta este întreținut corespunzător, se poate de stat jos câteva ore."

Compania Ocean Gate Expeditions oferă misiuni de scufundări adânci din cel puțin anul 2017 și a ajuns cu succes, pentru prima dată, la epava Titanicului în 2021 și apoi, încă o dată, în 2022.

În 1912, în călătoria sa inaugurală din Anglia spre New York, nava Titanic a lovit un iceberg și, în consecință, s-a scufundat. Peste 1500 de persoane au murit atunci. Epava, descoperită în 1985, s-a separat în două piese principale la o distanță de peste 400 de mile de Newfoundland și de atunci a tot fascinat generații. Excursiile subacvatice pentru a vedea epava Titanicului costă 250 de mii de dolari de persoană.

Opinia ta contează. Comentează!