În timpul vizitei-surpriză pe care a întreprins-o la Kiev, prim-ministrul Japoniei a condamnat războiul Rusiei în Ucraina
Externe 22 martie 2023, 20:19 | 401

În timpul vizitei-surpriză la Kiev, prim-ministrul Japoniei a condamnat războiul Rusiei în Ucraina. Călătoria sa este considerată istorică întrucât e prima oară, de la al Doilea Război Mondial, când un premier japonez vizitează o țară cu lupte în curs. În același timp, deplasarea a intervenit într-un moment în care preşedintele Chinei, Xi Jinping, s-a întreținut la Moscova cu Vladimir Putin, pe care îl numește prieten. "Japonia va continua să sprijine Ucraina până când pacea va reveni pe tărâmul său frumos", a declarat Fumio Kishida.

Prim-ministrul Japoniei a ajuns la Kiev cu trenul, pe care l-a luat din Polonia. Întâi de toate, Fumio Kishida, a vizitat Bucea, oraş-martir situat lângă capitala Ucrainei, devenit simbol al atrocităţilor ocupaţiei ruse. Oficialul nipon a adus un omagiu la un memorial pentru soldații ucraineni care și-au pierdut viața apărând țara.

Apoi, Fumio Kishida a fost întâmpinat de către Volodimir Zelenski. Cei doi au avut o discuție în care s-au axat pe mai multe subiecte. Ulterior, oficialii au susținut o conferință de presă comună. Președintele Ucrainei a mulțumit pentru sprijinul Japoniei și a remarcat rolul acestui stat în reconstrucția Ucrainei. În același timp, a mulțumit pentru disponibilitatea Japoniei de a coopera pentru a pune în aplicare punctele formulei de pace ucrainene pentru a opri agresiunea rusă. Partea japoneză a transmis, la rândul său respectul pentru curajul şi perseverenţa poporului care îşi apără patria, subliniind solidaritatea şi susţinerea infailibilă acordată Ucrainei de Japonia şi de G7, a cărui gazdă este în acest an.

FUMIO KISHIDA, prim-ministrul Japoniei: "Invazia Rusiei în Ucraina reprezintă o agresiune care zguduie temelia ordinii internaționale, fapt pe care l-am resimțit puternic după ce am vizitat Kievul și Bucea. Acolo am văzut cu ochii mei tragedia invaziei ruse."

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Am sugerat ca Japonia să se concentreze pe sprijinirea instituțiilor noastre medicale și pe restabilirea anumitor sectoare ale economiei. Acestea sunt industria auto, transformarea verde, în special producția de echipamente cu hidrogen și baterii cu litiu, unde Japonia este unul dintre liderii tehnologici."

Tokyo s-a raliat sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei. În februarie, Japonia a anunţat un nou sprijin în valoare de cinci miliarde de euro pentru Ucraina. Până acum, Tokyo a trimis Kievului echipamente defensive şi i-a propus să găzduiască refugiaţi ucraineni. Constituţia sa pacifistă obligă Japonia să nu furnizeze ajutor militar și să-şi limiteze capacităţile militare la măsuri defensive.

Iar președintele Chinei, Xi Jinping, a plecat azi din Moscova, fiind condus de către Vladimir Putin. "Conducem schimbarea împreună", a punctat oficialul chinez.

XI JINPING, președintele Chinei și VLADIMIR PUTIN, președintele Rusiei: "- Schimbarea, care nu s-a produs în 100 de ani, vine și noi conducem această schimbare împreună. - De acord. - Drag prieten, ai grijă de tine. - Călătorie plăcută."

Liderul chinez s-a aflat în Rusia în cadrul unei vizite oficiale de trei zile. Jinping s-a întâlnit cu Putin într-un impuls politic pentru președintele rus izolat, după ce Curtea Penală Internațională l-a acuzat de crime de război în Ucraina. Cei doi au semnat mai multe documente de cooperare, iar Xi Jinping a accentuat că începe o nouă eră în relația Beijing-Moscova. Niciun cuvânt despre condamnarea războiului dus de Rusia, ci doar reiterarea apelurilor de încetare a focului, nu și a retragerii trupelor ruse de pe teritoriul suveran al Ucrainei.

Liderii occidentali se tem că planul de pace al Chinei reprezintă o tactică de stagnare pentru ca, de fapt, să ajute Rusia, scrie AFP.

ANTONY BLINKEN, seecretar al departementului de stat al SUA: "În prezent, președintele Putin nu are niciun interes într-o asemenea pace. Faptul că președintele Xi a întreprins o călătorie în Rusia la câteva zile după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele președintelui Putin sugerează faptul că Beijingul nu simte nicio responsabilitate să tragă la răspundere Kremlinul pentru atrocitățile comise în Ucraina. Și în loc să le condamne, măcar, ar prefera să ofere o acoperire diplomatică pentru Rusia ca să continue să comită acele crime."

Cu Rusia sub presiunea de a vinde surplusul de petrol și cărbune care nu mai merge către Uniunea Europeană din cauza sancțiunilor, China a economisit miliarde de dolari pentru achiziții mai ieftine și a avut profit din comercializarea surplusului de provizii, scrie Reuters. China a oferit Rusiei un colac de salvare economică, căutând să contracareze sancțiunile impuse de țările din Vest. A fost prima vizită a lui Xi Jinping la Moscova de când trupele ruse au declanșat acum un an un război neprovocat în Ucraina.

Opinia ta contează. Comentează!