Giorgia Meloni, liderul formaţiunii Fraţii Italiei, afirmă că Italia nu trebuie să fie niciodată ”veriga slabă a Occidentului”
Externe 20 octombrie 2022, 15:41 | 358

”Ori guvernul Italiei va susţine linia NATO şi alianţa occidentală, ori nu va fi deloc”, a avertizat Giorgia Meloni, liderul formaţiunii Fraţii Italiei, după ce partenerul ei de alianţă, Silvio Berlusconi, liderul Forza Italia, a făcut comentarii controversate cu privire la războiul din Ucraina. Scandalul a luat amploare miercuri, când Berlusconi sugera că acţiunile lui Zelenski au obligat Moscova să invadeze Ucraina, punând la îndoială politica de acordare de ajutor Kievului.

Giorgia Meloni, al cărei partid a fost motorul victoriei coaliţiei de dreapta în alegerile generale de luna trecută, a dat miercuri seara un ultimatum, afirmând că Italia nu trebuie să fie niciodată ”veriga slabă a Occidentului”.

Într-un comunicat, Berlusconi a spus că acele comentarii ale sale au fost scoase din context, subliniind că poziţia sa şi cea a FI nu diferă de cea a guvernului.

Fostul prim-ministru italian Silvio Berlusconi a declarat marţi că a reluat legăturile cu preşedintele rus Vladimir Putin, transmite Reuters. Berlusconi se lăuda adesea cu prietenia cultivată cu liderul de la Kremlin până la invadarea Ucrainei de către Rusia şi a stârnit scandal luna trecută, când a declarat că "Putin a fost împins să invadeze Ucraina de către poporul rus, pentru a înlocui cu oameni cumsecade guvernul lui Zelenski". A rectificat ulterior, precizând că a fost vorba doar de o referire la ce povestesc unii. "Am reluat un pic legătură cu Putin, destul de mult, în sensul că de ziua mea mi-a trimis 20 de sticle de votcă şi o scrisoare foarte dulce", le-a spus Berlusconi parlamentarilor săi din Camera Deputaţilor, conform agenţiei de ştiri LaPresse.

El a adăugat că este extrem de îngrijorat de situaţia din Ucraina, dar că nu îşi poate exprima adevărata părere pentru că "dacă va ajunge în presă, va fi un dezastru". Un purtător de cuvânt al partidului Forza Italia a negat că Berlusconi a reluat contactele cu Putin.

În prezent, Silvio Berlusconi negociază posturi de miniştri în guvernul ce urmează să fie validat după alegerile din 25 septembrie. Scrutinul a adus victoria alianţei de dreapta condusă de Giorgia Meloni, care urmează să fie numită prim-ministru săptămâna viitoare, scrie Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!