Secretele puterii | Dodon promite că va discuta cu Erdogan despre profesorii turci expulzați din R.Moldova
Politic 12 septembrie 2019, 08:18 | 2564

Președintele Igor Dodon continuă să nege că ar fi știut ceva despre expulzarea profesorilor turci de la liceul Orizont. Ba mai mult, el admite că ar putea aborda problema reîntoarcerii acestora în Republica Moldova în cadrul discuțiilor pe care le va avea la sfârșitul lui septembrie cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, la New-York, în cadrul celei de-a 74-a sesiuni a Adunării Generale a ONU. Declarații în acest sens au fost făcute de Igor Dodon în cadrul emisiunii „Secretele puterii” de la Jurnal TV.

Întrebat ce părere are despre acțiunea organizată de mișcarea Occupy Guguță în timpul meciului de fotbal Moldova-Turcia, când au afișat un banner cu inscripția „Tayyip, adu-ne profesorii înapoi” și dacă crede că profesorii ar trebui să fie readuși în Republica Moldova, Dodon a declarat:

„Președinția nu a fost niciodată implicată în acest proces. Și ați văzut că și președintele Comisiei parlamentare de anchetă a spus că instituția prezidențială nu a fost implicată. Noi nu am știut de lucrul acesta! Noi am aflat din presă. De aceea atitudinea mea față de aceste instituții de învățământ – eu am spus: eu îi invit și îi apreciez. Eu le dau diplome, chiar câteva săptămâni în urmă – la matematică, fizică, peste tot iau primele locuri. Față de gesturile tinerilor acestora sau altora – suntem o țară democrată”.

La insistențele lui Alex Cozer, moderatorul emisiunii, președintele Dodon a spus că va avea, probabil, o întâlnire cu Recep Tayyip Erdoğan în perioada 23-27 septembrie, când se va afla la New-York.

„Eu cred că la sigur va fi abordată”, a declarat Dodon, cu referire la problema profesorilor turci de la liceul Orizont.

Amintim că șapte profesori turci de la liceul Orizont au fost declarați indezirabili și expulzați din Republica Moldova de Serviciul de Informații și Securitate, sub pretextul apartenenței la o rețea islamistă. Cinci dintre ei au fost deja condamnați în Turcia, în prima instanță, iar ceilalți își așteaptă sentințele în detenție. Drept urmare, Republica Moldova a fost condamnată la CEDO, fiind obligată să le plătească fiecăruia câte 25.000 de euro. Săptămâna trecută, procurorii i-au pus sub acuzare pe fostul vicedirector SIS, Alexandru Baltaga, și șefa Biroului de Migrațiune și Azil, Olga Poalelungi, pentru depășirea atribuțiunilor de serviciu în legătură cu acest caz.

Opinia ta contează. Comentează!