Un cetățean nipon, de 45 de ani, a decis să meargă pe liniile de front din Ucraina, care se apără de invazia rusă
Externe 27 iunie 2023, 17:34 | 294

Deși Constituția japoneză promovează de zeci de ani pacifismul, un cetățean nipon, de 45 de ani, a decis să meargă pe liniile de front din Ucraina, care se apără de invazia rusă. Bărbatul a declarat că vrea să fie util și să apere pământul ucrainean, scrie AFP.

Yuya Motomura a decis să se alăture trupelor ucrainene în calitate de voluntar. El este manager și soldat începător. El a fost acceptat în Legiunea georgiană, care include mulți străini.

YUYA MOTOMURA, voluntar japonez: "Vreau să joc același rol ca ucrainenii. Merg acolo cu scopul de a apăra țara. Eu iau foarte serios subiectul apărării unui pământ, unei țări, și văd cum ucrainenii o fac disperat. Ei au o naționalitate diferită de a mea, dar oamenii, inclusiv președintele, luptă din greu pentru a-și proteja pământul. Acesta este motivul real pentru care merg."

Militarii japonezi sunt limitați de Constituție în a apăra și nu au luptat în nicio bătălie, de la Al Doilea Război Mondial încoace.

YUYA MOTOMURA, voluntar japonez: "Am primit mesaje de susținere de la oamenii din armata japoneză. Este surprinzător. Cred că mulți oameni în această țară se simt frustrați, pentru că sunt legați de Constituție."

Japonezul a ajuns deja în Ucraina.

YUYA MOTOMURA, voluntar japonez: "Oamenii în Ucraina se pot simți încurajați doar de faptul că noi am venit aici tocmai din Japonia. Simt asta când merg pe aici, prin oraș întrucât ei îmi spun deseori că sunt bucuroși să ne vadă. Sunt aici, în această țară, sperând să mă fac util."

Mii de voluntari din zeci de națiuni s-au alăturat armatei ucrainene de la începutul invaziei ruse, din februarie 2022. Doar opt sunt din Japonia, o țară care a aderat la principiul pacifismului național de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, notează France 24.

Opinia ta contează. Comentează!