Soții Rusu, uniți prin artă
Social 9 aprilie 2024, 15:49 | 576

Uniți de patru copii, într-o căsnicie de peste 18 ani, Valentin și Eleonora Rusu din Chișinău au și o pasiune comună. Femeia este ceramistă, iar bărbatul e pictor. Deși activează în domenii oarecum diferite, soții deseori se completează reciproc.

ELEONORA RUSU, ceramistă: "Arta practic nouă ne-a făcut cunoștință, asta ne-a unit destinele noastre și Valentin este un soț care foarte mult m-a susținut în domeniul meu și cu ajutorul lui eu am avut posibilitatea ca să mă dezvolt ca artist mai departe."

VALENTIN RUSU, pictor: "În copilărie am frecventat școala de pictură, îmi producea o impresie enormă arta în mine. Îmi plăcea cum se înșiră culorile, cum se împrăștie acuarela. Eram entuziasmat, eram frapat de lucru acesta. Încă de când am văzut prima dată acuarelă pe umed cum dintr-o mișcare de pensulă apare un soare, se aprinde soarele acesta. Asta e o magie adevărată, e o lume întreagă."

Eleonora, care face lucrări din lut de pe când avea vreo șapte ani, spune că această muncă o relaxează.

ELEONORA RUSU, ceramistă: "Este o căldură sufletească, care îți pune toate gândurile la loc. O plăcere în a pipăi lutul. Și noi artiștii fiecare ne creăm povestea noastră, adică dacă doresc să fac azi o prințesă, păi eu o fac."

Soții spun că mereu au grijă unul de altul și nu doar în căsnicie.

VALENTIN RUSU, pictor: "Ea niciodată nu m-a oprit din lucru acesta pentru că ea înțelege că ceea ce fac eu, nu face nimeni și mie îmi este foarte greu. Desigur că ea mă susține. Când ea are nevoie de ceva pentru creația ei, eu mă rup în patru, dar eu îi creez condițiile acestea."

ELEONORA RUSU, ceramistă: "Eu consider că pe noi ne unește arta, pentru că noi în primul rând ne înțelegem unul cu altul. Ne dăm sfaturi unui altui, ne susținem, ne încurajăm când trebuie."

Valentin și Eleonora Rusu au patru fete, care reprezintă și o sursă de inspirație.

Opinia ta contează. Comentează!