Rusia a atacat masiv, repetat, porturile ucrainene de pe Dunăre, iar o persoană a fost ucisă
Externe 6 septembrie 2023, 19:55 | 345

În noaptea de marți spre miercuri, rușii au lansat un nou atac cu rachete și drone deasupra Kievului, respins de forțele ucrainene. Rușii nu s-au lăsat și au atacat masiv cu rachete, în plină zi, orașul Kosteantînivka din estul Ucrainei. Cel puțin 16 persoane au fost ucise, iar alte 34 au fost rănite. Atenție! Urmează imagini care vă pot afecta emoțional.

Echipele de salvatori au fost mobilizate și efectuează operațiuni la fața locului. Președintele Ucrainei a declarat că rușii au lovit într-o piață obișnuită, în magazine, în farmacii. "Când cineva din lume încă încearcă să se ocupe de ceva rusesc, înseamnă să închizi ochii la realitate. Obrăznicia răului! Îndrăzneala ticăloșiei! O ființă non-umană la scară largă! Cu regret, numărul morților și răniților poate crește în continuare. Condoleanțe tuturor celor, care i-au pierdut pe cei dragi! Trebuie să învingem acest rău rusesc cât mai curând posibil", a subliniat Volodimir Zelenski.

Orașul Kosteantînivka din regiunea Donețk se află la aproximativ 20 de kilometri de la linia frontului.

Tot astăzi, Rusia a atacat masiv, repetat, porturile ucrainene de pe Dunăre. O persoană a fost ucisă într-un atac cu drone asupra regiunii Odesa, scrie AFP. Mai multe explozii au fost înregistrate la Ismail, port fluvial care a devenit una dintre principalele rute de export pentru cerealele ucrainene, de când Rusia a ieșit din acordul mediat de Națiunile Unite și Turcia cu privire la exportul pe mare în siguranță a grânelor ucrainene.

Exploziile s-au auzit și de pe teritoriul României. Autoritățile de la București au declarat că bucăţi dintr-o dronă rusească au fost găsite pe teritoriul țării, iar resturile sunt acum analizate pentru a verifica dacă este vorba de o dronă rusească, scrie Digi 24. Președintele Klaus Iohannis a solicitat o investigație de urgență și profesionistă.

KLAUS IOHANNIS, președintele României: "În cazul în care se confirmă că aceste elemente provin dintr-o dronă rusească, o astfel de situație ar fi complet inadmisibilă și o violare gravă a suveranității și integrității teritoriale ale României, stat aliat NATO. Așa cum am mai menționat, aceste atacuri asupra infrastructurii civile ucrainene, care sunt crime de război, au loc la o distanță foarte mică de granița românească. Suntem însă alerți și în contact permanent cu ceilalți aliați din NATO. Repet: în cadrul NATO suntem foarte bine apărați, iar România beneficiază de garanții de securitate extrem de puternice, cele mai puternice din toată istoria noastră."

Și președintele ucrainean a reacționat, după ce autoritățile române au făcut anunțul. "Gândiți-vă ce s-ar fi întâmplat, dacă Putin ar fi reușit să pună piciorul cum trebuie în Ucraina", a declarat Zelenski într-o intervenție online în cadrul summitului Inițiativei celor Trei Mări, care are loc la București.

În urmă cu o zi, oficialii de la București negau că vreo dronă trimisă de ruși împotriva porturilor ucrainene de la Dunăre ar fi căzut pe teritoriul României, mai scrie Digi 24. După ce în iulie s-a retras din acordul privind exportul cerealelor ucrainene, Rusia a început să lanseze atacuri aeriene repetate împotriva infrastructurii portuare ucrainene.

Opinia ta contează. Comentează!