Republica Moldova va primi 1,6 miliarde de euro drept sprijin pentru dezvoltarea economiei
Economic 31 mai 2023, 19:59 | 900

Republica Moldova a semnat cu Uniunea Europeană acordul de liberalizare a tarifelor de roaming. De asemenea, Republica Moldova va primi 1,6 miliarde de euro drept sprijin pentru dezvoltarea economiei. Despre acest lucruri au anunțat astăzi președintele Maia Sandu și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Oficialul de la Bruxelles a sosit astăzi la Chișinău pentru a participa la summitul Comunității Politice Europene care va avea loc mâine, 1 iunie.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Mâine este o zi importantă pentru Republica Moldova și pentru prietenii și partenerii țării noastre care vin în Republica Moldova. Mâine vom spune cu mândrie „Bun venit Europa acasă”. Conectarea noastră la Uniunea Europeană este întărită de tot mai multe acorduri și mecanisme la care Moldova aderă."

Maia Sandu a subliniat că autoritățile de la Chișinău depun eforturi intense pentru realizarea reformelor și îndeplinirea celor nouă condiții ale Comisiei Europene. În context, Maia Sandu le-a mulțumit partenerilor europeni pentru sprijinul oferit, mai ales în domeniul securității.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Misiunea pe parteneriat a Uniunii Europene în Republica Moldova în cadrul Politicii de Securitate și apărare comună ne va ajuta să consolidăm sectorul de securitate."

La rândul său, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că blocul comunitar va prezenta în perioada următoare un plan economic și investițional în Republica Moldova. Inițial, era vorba de un sprijin de 600 de milioane de euro, dar suma respectivă va fi triplată, a precizat Ursula von der Leyen.

URSULA VON DER LEYEN, președintele Comisiei Europene: "Vom reuși să triplăm suma aceasta cu o finanțare adițională, care o să o mobilizăm. Acum putem să vorbim despre 1,6 miliarde de euro, ceea ce va aduce oportunități extraordinare pentru companiile din Republica Moldova și va aduce la investiții directe în economia Republicii Moldova."

Șefa statului a salutat semnarea acordului de liberalizare a tarifelor de roaming.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Acordul prevede scăderea tarifelor pentru serviciile roaming începând cu 1 ianuarie 2024. Astfel, atunci când vom merge în UE vom putea vorbi cu familia și rudele noastre rămase acasă mai des și mai mult."

Peste 50 de oficiali din Uniunea Europeană vor participa mâine la summitul Comunității Politice Europene.

Opinia ta contează. Comentează!