Image-Description
Dungaciu: „Un scenariu cum a fost cel cu invalidarea rezultatului alegerilor de la Primăria Chișinău nu poate fi exclus”
Politic 22 februarie 2019, 09:20 | 1651

Duminica aceasta au loc alegerile parlamentare în Republica Moldova, iar în rezultatul acestui scrutin stă viitorul pro-rus sau pro-european al țării. Expertul român în securitate și politică externă Dan Dungaciu vine cu o analiză detaliată a peisajului alegerilor din RM.

În primul rând, situația s-a tensionat mult în ultima perioadă si am putea sa spunem ca această săptămână este cea mai interesantă din campanie din multe puncte de vedere. Ca să mă refer la câteva chestiuni de detaliu, a apărut în ultima săptămână acuze grave care nu s-au mai făcut niciodată la Chișinău. Liderii blocului ACUM au acuzat un potențial atentat la sănătatea, dacă nu la viața lor din identificarea unor concentrații de mercur mai mari decât normalul din sângele lor, ca urmare a unor analize făcute recent. Acest lucru este fără precedent la Chișinău.

În al doilea rând, au apărut acuzațiile de fraudare a votului printr-un mecanism care nouă nu ni se pare nefamiliar, adică apariția în anumite circumscripții a cetățenilor cu vize de domiciliu. Votul acesta va fi jumătate pe listă, jumătate pe circumscripțiile electorale, deci vot uninominal. În Republica Moldova, în aceste alegeri au apărut cetățeni care și-au schimbat domiciliul și și-au luat domiciliu în anumite circumscripții. În Circumscripția 33, de plildă, unde candidează domnul Andrei Năstase, au apărut, peste noapte, circa 2000 de vize noi de domiciliu. Prin urmare, s-ar putea să asistăm în Republica Moldova la turism electoral care s-ar putea să afecteze cel puțin la nivelul circumscripțiilor votul și rezultatul votului.

În al treilea rând, a apărut pe agendă pentru prima oară în acestă campanie o temă care plutea în aer și care se numește Alianța Plahotniuc-Dodon în ceea ce privește planul de federalizare al Republicii Moldova. Ieri a fost prezentat de către liderii opoziției acest plan de federalizare care s-a făcut printr-un soi de cârdășie politică și strategică între domnii Plahotniuc și Dodon. Domnul Dodon a prezentat planul în capitalele occidentale, chiar la Munchen, iar Guvernul Republicii Moldova, adică Parditul Democrat al domnului Plahotniuc nu a spus nimic niciodată referitor la aceste documente. Este o tăcere cel puțin suspectă a Republicii Moldova atunci când președintele lansează și propune un plan care va schimba Constituția Republicii Moldova, Republica Moldova ca stat așa cum îl știm acum.

Faptul că opoziția a dezvăluit acel plan, care n-a fost făcut public până atunci, deschide o altă dimensiune a acestei campanii electorale: dimensiunea geopolitică, strategică. Acestea fiind spuse, pot să mă întorc la întrebarea dvs: cum se vor coaliza partidele care vor intra în Parlament? Sondajele pe care le avem sunt irelevante, așa cum au fost și pentru Primăria Chișinăului, când domnul Năstase apărea că nici nu va trece în turul 2. Dar, conform unor date relevante, știm doar că există trei mari partide care vor ajunge în Parlament: Partidul Socialiștilor al domnului Igor Dodon, blocul ACUM al Maiei Sandu și Andrei Năstase și Partidul Democrat al domnului Plahotniuc.

Cel mai probabil nimeni nu va deține majoritatea, deci vom avea diverse coaliții. Problema fundamentală este cine va fi pe locul 2. Pe locul 1 va fi Partidul Socialiștilor, indiscutabil. Locul 2 va fi blocul ACUM, cel mai probabil. Lupta disperată a Partidului Democrat e să fie pe locul 2. Sentimentul pe care-l am în acest moment este că Partidul Democrat, cu toate aceste subterfugii, nu va fi pe locul 2, ci pe 3, iar dacă PD va fi pe locul 3, atunci situația se complică foarte tare, pentru că încă un element care trebuia adăugat pe tabel este că recent blocul ACUM a declarat că nu va face nicio coaliție post-electorală cu PS, PD sau alte câteva partide nocive, toxice, dar irelevante.

Dacă PD nu va face o coaliție cu ACUM și este într-o poziție marginală, eu cred că acest partid n-avea de gând să facă o coaliție cu blocul ACUM, intenția PD-ului fiind o coaliție cu PSRM-ul domnului Igor Dodon în numele unui proiect pe care amândoi l-au anunțat: Ideologia Pro-Moldova. Nici Estul, nici Vestul, nici unirea cu România, ci a patra cale.

În numele acestei idei se poate intui o viitoare alianță guvernamentală între domnii Plahotniuc și Dodon, o coaliție deloc simplă dacă nu va reuși să aducă un număr masiv de voturi pentru că egalul electoral al lui Dodon nu va fi niciodată. Dar acesta este cel mai periculos scenariu pentru România, pentru spațiul Euroatlantic: coaliția domnilor Plahotniuc – Dodon.

Al patrulea scenariu teoretic ar fi alianța dintre PD și ACUM, ceea ce mi s-a părut întotdeauna o naivitate chiar dacă a fost lansată sau sugerată de diferite capete oficiale. Așa ceva nu se va întâmpla și nu din vina blocului ACUM, ci din vina acțiunilor pe care domnul Plahotniuc le-a făcut de-a lungul anilor.

O a treia posibilitate care se vehiculează pe la Chișinău ar fi spargerea blocului ACUM și un soi de coaliție cu socialiștii împotriva domnului Plahotniuc. Este, iarăși, după părerea mea, o perdea de fum, o manipulare pe care o face presa aservită lui Plahotniuc pentru a ridica suspiciuni și a stârni dubii în rândul electoratului.

Și avem și al patrulea scenariu, un scenariu al alegerilor anticipate. Neputând să se configureze o coaliție de guvernare, se va putea imagina un scenariu de alegeri anticipate, un scenariu teoretic posibil, însă e foarte complicat și sunt foarte mulți factori. Dacă domnul Plahotniuc iese pe locul 3 cu un scor mai mic decât se anticipa, acest lucru ar fi în favoarea domniei sale. Se poate aștepta ca după anticipate să ia și mai puțin decât a luat acum.

Este posibil scenariul invalidării mai multor voturi de către instanță, cum a fost în cazul lui Andrei Năstase la Primăria Chișinău?

Să fim foarte realiști: disperarea unor politicieni de acolo, în particular a domnului Plahotniuc, este extremă. Pentru că el acolo nu joacă cariera politică, iar aceasta este chestiunea profundă. Acolo se joacă mize existențialo-politice. Domnul Plahotniuc nu va putea să piardă și să rămână simplu deputat în Opoziție, pentru că ura pe care a stârnit-o e atât de mare încât el știe că dacă nu are pârghiile puterii, nu dacă e la putere, să ne înțelegem, ci dacă nu are pârghiile puterii, el riscă extrem de mult.

Domnul Plahotniuc l-a aruncat în închisoare pe domnul Filat, declanșând un precedent periculos. Asta înseamnă că un om politic important la un anumit moment, chiar și în parlament fiind, poate să fie la rândul lui aruncat în închisoare.

Dacă privim din acest unghi, nu cred că un scenariu cum a fost cel cu invalidarea în instanță a rezultatului alegerilor de la Primăria Chișinău poate fi exclus, în ciuda semnalelor din afară care se dau către Republica Moldova”.

PSNews

Opinia ta contează. Comentează!