Kremlinul a confirmat astăzi retragerea parţială a trupelor ruse de la graniţa cu Ucraina
Externe 15 februarie 2022, 19:39 | 561

Kremlinul a confirmat astăzi retragerea parţială a trupelor ruse de la graniţa cu Ucraina, dar a acuzat Occidentul că încearcă să-şi consolideze securitatea în detrimentul Rusiei. Vladimir Putin a asigurat marţi că Rusia nu vrea război şi doreşte ''să continue lucrul în comun'' cu Occidentul asupra securităţii europene şi pentru dezamorsarea crizei legate de Ucraina, dar a descris situaţia din estul separatist prorus al acestei ţări drept un ''genocid''.

VLADIMIR PUTIN președintele Rusiei: "Dorim noi război? Desigur că nu. De aceea am avansat propuneri pentru un proces de negociere, care să se încheie cu un acord de asigurare a securității pentru toți, inclusiv Rusia."

Într-o conferinţă de presă comună la Moscova cu cancelarul german Olaf Scholz, liderul de la Kremlin a confirmat retragerea parţială a trupelor ruse de la graniţa cu Ucraina, dar a acuzat totodată Occidentul că nu a venit cu un răspuns constructiv la cererile Rusiei privind securitatea europeană. Moscova ''nu poate închide ochii la modul în care Statele Unite şi NATO tratează principiul indivizibilităţii securităţii'', a subliniat Putin. El şi-a exprimat în mod special nemulţumirea faţă de situaţia din cele două republici separatiste proruse din estul Ucrainei, Doneţk şi Lugansk, unde în opinia sa are loc un ''genocid'' şi a insistat ca acest conflict să fie soluţionat în cadrul procesului de pace prevăzut de acordurile de Minsk.

Cancelarul german Olaf Scholz, care luni a fost la Kiev înainte să vină la Moscova, a declarat că preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski i-a promis că va prezenta actele normative privind statutul special al Donbasului, scrie Reuters. Deputaţii ruşi au votat marţi un apel adresat preşedintelui Putin de a recunoaşte independenţa celor două republici care compun Donbasul.

Opinia ta contează. Comentează!