Discuții despre reconstrucția Ucrainei
Externe 21 iunie 2023, 20:20 | 337

Oficiali și diplomați din zeci de țări se întâlnesc astăzi și mâine la Londra, la conferinţa pentru reconstrucţia Ucrainei. Este o sarcină uriașă, al cărei cost este estimat de Banca Mondială la peste 400 de miliarde de dolari, o cifră care crește zilnic odată cu bilanțul uman al celor 16 luni de război declanșat de Rusia, scrie France 24. În cadrul conferinței, secretarul de stat american Antony Blinken a anunțat că Statele Unite vor furniza un ajutor suplimentar, de 1,3 miliarde de dolari, pentru economia ucraineană.

Evenimentul este găzduit de Guvernul Marii Britanii. Un ”bun venit” pentru prim-ministrul Ucrainei, Denis Șmîhal, a fost transmis de către regele Charles al III-lea. Conferința a debutat cu un discurs al premierului britanic Rishi Sunak, care a subliniat că Rusia ar trebui să plătească pentru distrugerile, pe care le-a provocat și le provoacă în Ucraina.

RISHI SUNAK, prim-ministrul Marii Britanii: "Este o țară europeană vibrantă, dinamică, și care refuză să fie supusă. Împreună cu aliații noștri, noi vom menține sprijinul pentru apărarea Ucrainei și pentru contraofensivă. Vom sta alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie, pentru ca ea să câștige acest război."

Secretarul de stat american Antony Blinken a subliniat că atât timp cât Rusia va continua să distrugă, aliații vor fi acolo pentru a ajuta la reconstruirea Ucrainei. Blinken a lansat și un apel la implicarea în proces a sectorului privat.

ANTONY BLINKEN, secretarul de stat al SUA: "Chiar dacă noi investim în recuperarea imediată și pe termen lung a Ucrainei, trebuie, de asemenea, să construim un domeniu militar al Ucrainei, care este suficient de puternic pentru a proteja suveranitatea, integritatea teritorială și independența Ucrainei. Să fie clar: Rusia este cea care distruge Ucraina și, eventual, Rusia va suporta costurile de reconstrucție a Ucrainei."

Președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a promis 54 de miliarde de dolari pentru o perioadă de trei ani, începând cu 2024, scrie Al Jazeera.

URSULA VON DER LEYEN, președintele Comisiei Europene: "Noi toți suntem uniți, coordonați și hotărâți că Ucraina trebuie să câștige. Va câștiga și are sprijinul nostru. Nu doar pentru cât timp va fi necesar pentru a asigura pacea, dar pentru o țară, pe care și-o imaginează, o țară care atrage investitori străini, o țară care este stăpânul viitorului său, o țară care este membru al Uniunii Europene."

O intervenție video la eveniment a avut și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a făcut apel la donatori să întreprindă pași concreți.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Protejăm Ucraina și astfel protejăm libertatea, iar când construim Ucraina – vom construi libertatea. Țară, regiune, continent, lume. Este o sarcină globală. Vreau să vă mulțumesc și desigur îi mulțumesc Elveției, Germaniei, Franței, Italiei și fiecărei țări, unde am convenit asupra unor principii-cheie pentru recuperare. La această conferință trebuie să ne mutăm de la regiune la înțelegeri. Și de la înțelegeri - la proiecte reale."

Kievul afirmă că are nevoie de peste șase miliarde de dolari în următoarele 12 luni pentru a ajuta la recuperarea din războiul Rusiei. Conferinţa internaţională privind reconstrucţia Ucrainei, care se desfășoară la Londra, va dura două zile. Amintim că pe 24 februarie 2022, Rusia a lansat un război neprovocat în Ucraina, cauzând moarte și distrugeri masive în infrastructură.

Opinia ta contează. Comentează!